Prestanite se popravljati: Probudite se, sve je dobro - ovako glasi naslov najnovije knjige Anthonyja De Mella, objavljene ovoga svibnja u izdanju Budilnik izdavaštva. Knjiga predstavlja najbolje od De Mellovih učenja, teorija i vježbi prikupljenih za današnje moderno doba.

'Ljudi me stalno pitaju što moraju učiniti da bi se promijenili? Ne morate učiniti ništa. Prestanite se popravljati, jer možete biti sretni već sada', poručuje Anthony De Mello. Društvo i kultura nametnuli su nam uvjerenje da možemo biti sretni samo s pomoću uspjeha, slave i bogatstva. Svakodnevni pritisci medija samo produbljuju ovu ideologiju te nas ispunjavaju osjećajima sumnje, straha i razočaranja. Možete li zamisliti koliko bi oslobađajuće bilo probuditi se, oživjeti i odvojiti se od ovih laži?

Slijedite nekoliko De Mellovih uputa kako ovo učiniti te postići trajnu sreću:

• Prestanite se popravljati. U redu ste. Ne miješajte se. Jednostavno gledajte. Promatrajte. Kada biste razumjeli stvari koje pokušavate popraviti, one bi se promijenile.
• Probajte razumjeti na koji ste točno način programirani. Društvo i kultura naučili su vas vjerovati da ne možete biti sretni bez određenih stvari i osoba; bez novca, moći, uspjeha, odobrenja, dobre reputacije, ljubavi, prijateljstva, duhovnosti ili Boga. Koja je vaša specifična kombinacija?
• Zastanite na trenutak i kontemplirajte o beskrajnom popisu vezanosti koje su vas zarobile. Pomislite na konkretne stvari i osobe, ne na apstrakcije. Čim vas je vezanost dohvatila, poželjeli ste sačuvati predmete svoje vezanosti, a to je iscrpljujući zadatak.
• Otvorite oči i vidite da vam predmet vaše vezanosti uopće nije potreban. Sjetite se koliko ste nekada bili povrijeđeni zbog nečega prema čemu ste danas ravnodušni.
• U trenutku kada vidite lažnost uvjerenja da morate biti vezani, vezanost otpada, a vi postajete slobodni. Kada odbacite svoje vezanosti, moći ćete doživjeti ljubav, jer vezanost je blokira.
• Budite svjesni svojih reakcija. Promatrajte se. Samopromatranje je tako divna i izvanredna stvar. Kako se iluzije počinju raspadati, vi počinjete spoznavati stvari koje se ne mogu opisati. To se zove sreća. Biste li radije živjeli u tami?

Dijelimo s vama i jednu De Mellovu vježbu za uklanjanje prepreka ljubavi:

'Tri su prepreke koje sprečavaju osjetljivost ljubavi: uvjerenje, vezanost i strah. Prva je uvjerenje. Čim imate uvjerenje, do-nijeli ste zaključak o nekoj osobi, situaciji ili stvari te postali kruti izgubivši svoju osjetljivost. Imate predrasude i gledate drugu osobu očima predrasude. A kako možete biti osjetljivi prema nekome koga ni ne vidite?

Uzmite jedno ili dvoje svojih poznanika i napravite listu pozitivnih i negativnih zaključaka koje ste donijeli o njima te na čijem se temelju odnosite prema njima. U trenutku kada kažete da je netko mudar, okrutan, defenzivan, pun ljubavi ili bilo što drugo, učvrstili ste svoju percepciju i postali puni predrasuda. Prestali ste doživljavati tu osobu iz trenutka u trenutak, poput pilota koji danas operira s prošlotjednim vremenskim izvješćem.

Pažljivo pogledajte ova uvjerenja, jer sama će spoznaja da su to uvjerenja, zaključci i predrasude, a ne odraz stvarnosti, dovesti do njihova nestanka.

Druga prepreka je vezanost. Potpuna vezanost dovodi do neizbježnog isključivanja svih drugih stvari, neosjetljivosti na sve što nije dio vaše vezanosti. Svaki put kada napustite predmet svoje vezanosti, ostavljate svoje srce s njim. Nećete ga ponijeti na drugo mjesto na koje ste se zaputili. Životna simfonija nastavlja se, no vi se stalno osvrćete, hvatate za nekoliko taktova melodije dok su vam uši začepljene za ostatak glazbe, stvarajući time nesklad i sukob između onoga što vam život nudi i onoga uz što prianjate.

Zatim dolazi treća prepreka, strah — napetost i tjeskoba koje su sama smrt ljubavi i radosne slobode koju ljubav donosi. Jer ljubav i sloboda mogu se pronaći samo kada uživate u svakoj noti koja se pojavi, a zatim joj dopustite da ode, kako biste bili potpuno prijemčivi za note koje slijede.'

Prestanite se popravljati
Budilnik izdavaštvo