PSIHOLOGINJA OTKRIVA - KOJE SU PREPREKE U POVEZIVANJU S PARTNEROM: Saznajte što vaš odabir govori o vama!

Koje su prepreke u povezivanju s partnerom? Kada se nađemo u disharmoničnoj dimenziji odnosa, ona nam često toliko zamagljuje 'vid' da ne možemo sagledati ono što nas kvalitetno povezuje

Shutterstock

Nastali smo povezivanjem. Rastemo putem povezivanja. Mijenjamo se povezujući se. Načini kako se povezujemo oblikuju naš život. No, krenimo ispočetka. Samo začeće je povezanost dvaju bića. Zatim je tu povezanost s majkom prije rođenja, a onda i sva ona željena i neželjena povezivanja u obiteljskom polju. Malo-pomalo, krugovi povezivanja su se širili.

U bliskosti, partnerstvu i ljubavi težimo se povezati na što više razina. Naravno, svima je želja što dulje održati harmoniju, no htjeli-ne htjeli, povezujemo se i na načine koji su disharmonični. Mimo svojih želja, težimo se povezivati kroz dimenzije koje su nam poznate.
Tako će netko težiti povezivati se putem udovoljavanja, dodvoravanja i podilaženja, a netko će težiti povezivati se putem kritiziranja i zahtijevanja poslušnosti. Neki će težiti povezivati se putem omalovažavanja i obezvređivanja, a neki će težiti povezivati se putem nametljivosti. Netko će težiti povezivati se putem osvajanja i hvalisanja.

Disharmoničnih načina povezivanja ima mnogo, a najutabaniji su oni koji su nastali u djetinjstvu, naročito onom ranom. Obitavati u poznatim dimenzijama povezivanja, čak i ako su disharmonične, poznato nam je, a samim time što je poznato, podsjeća nas na sigurnost. To su načini kako smo se nekada davno uspijevali povezati sa svojim bližnjima, to su strategije povezivanja koje su uspijevale. A kada smo bili mala djeca, moći se povezati značilo je moći preživjeti. Povezanost nam je ulijevala sigurnost uz osjećaj da nećemo biti ostavljeni, zaboravljeni, nezbrinuti. Zato neki načini povezivanja, čak i kada su vrlo disharmonični, ostaju tvrdokorni.

Alen Čabrić  Tomica Šćavina, psihologinja i spisateljica

U bliskosti i partnerstvu važno je otkrivati disharmonične dimenzije povezivanja i, koliko god je to moguće, mijenjati ih. No također je važno otkrivati, njegovati i produbljivati harmonične dimenzije povezivanja. Na primjer, ako par uživa u romantici, ta se dimenzija može trajno njegovati ili ako partneri uživaju u, primjerice, putovanjima, uređivanju doma, zajedničkim sportskim aktivnostima, kuhanju.

Noseći se s disharmoničnim načinima povezivanja, partneri vrlo često odustanu od harmoničnih dimenzija odnosa koje im uspijevaju, u kojima se dobro slažu. Stalna usmjerenost na rješavanje problema neće dovesti do toga da problem bude brže riješen. Svi dublji problemi u partnerstvu i bliskosti zahtijevaju vrijeme, a harmonične dimenzije povezivanja pritom su neka vrsta hrane, goriva. Stoga je, bez te hrane i goriva, vrlo teško prolaziti kroz raščišćavanje problema.

Disharmonične dimenzije odnosa, obojene težinom, napetošću, nervozom, agresijom, boli i strepnjom oblikuju naš pogled na stvarnost i smanjuju naše kapacitete za obavljanje svakodnevnih obaveza. Zato upotrebljavam riječ „dimenzija“. Kada se počne događati nešto loše, emocije koje se pritom bude postaju leće za promatranje i doživljaj svega. To je kao da živimo neku drugu stvarnost. Kao da smo iz jedne dimenzije ušli u drugu.

Disharmonične dimenzije imaju magnetična svojstva. Uvlače u sebe. A kada je disharmonična dimenzija povezanosti utemeljena na ozbiljnim traumama iz djetinjstva, tim više uvlači u sebe. Zato je važno moći odustati od povezivanja s nekim tko u odnos unosi suviše disharmonije ili raditi na osnaživanju sebe za odustajanje.

Često se događa da jedna osoba u vezi, upravo ona što ima više kapaciteta i koja je razvila zdravije temelje za bliskost, trpi disharmoničnost koju stvaraju partnerove traume i time biva uvučena u puno ružniju stvarnost od one koju bi mogla živjeti. No, ponekad se i trpljenje disharmoničnosti čini boljim od samoće i neizvjesnosti – hoću li ikada upoznati nekog novog?

Ako ostajanje u odnosu s partnerom znači odustajanje od nekog esencijalnog dijela sebe, vrijeme je za uzbunu. Ako ostati s partnerom znači odustati od prava na svoju ranjivost (jer je on negira), ako ostati s partnerom znači odustati od svoje ambicije (jer mu ona smeta), ako ostati s partnerom znači odustati od svoje kreativnosti (jer je on omalovažava), ako ostati s partnerom znači odustati od druženja s prijateljicama (jer ih on ne voli), ako ostati s partnerom znači odustati od svoje ženstvenosti (jer je on ljubomoran), ako ostati s partnerom znači odustati od uživanja u životu (jer on to ne može, pa ne smijete ni vi), ako ostati s partnerom znači zaboraviti na svoje životne želje (jer se njemu ne sviđaju) – vrijeme je za promjenu jer je cijena ostanka u odnosu previsoka.

Da bismo se vratili sebi, ponekad je potrebno odvojiti se, a ponekad je potrebno povezati se. Birajući partnera, biramo dimenzije povezanosti koje nam oblikuju život, biramo sebe kakvi ćemo biti u budućnosti. Pritom je osjećaj povezanosti sa samim sobom najbolji pokazatelj jesmo li na pravom putu. Nastali smo povezivanjem. Rastemo putem povezivanja. Mijenjamo se povezujući se. Birajući s kim i kako ćemo se povezivati, odabiremo dimenzije svog postojanja.