Potrebno je vjerovati

Dvije jedinstvene sposobnosti koje posjedujemo kao ljudska bića su mogućnost samorefleksije (samoopažanja) i slobodna volja. To znači da imamo sposobnost sagledati gdje se nalazimo sada, gdje smo bili prije i odlučiti gdje želimo dalje.

Iako to zvuči jako jednostavno, ako ne vjerujete da će promjena misli, ponašanja i postupaka dovesti do cjelokupne promjene, ništa se i neće promijeniti. Zašto? Zato što nedostatak vjere znači da očekujete jednaka iskustva i to stvara jednak osjećaj. Ovo je ironija baš poput poslovičnog hrčkovog kotača - ako ne pronađete način da iziđete iz njega, tada vas čeka jednaka sudbina, bilo da je riječ o ponavljanju istih pogrešaka ili kretanju prema genski predodređenoj sudbini.

Ako su slobodna volja i samoopažanje najviši aspekti čovječanstva – aspekti koji vode prema cjelovitosti, jednosti i našoj jedinstvenoj uzvišenosti – suprotno tim kvalitetama je činjenica je da bez obzira na to je li naš život dobar ili se raspada, uvijek pronalazimo načine da budemo nesretni. Može vas utješiti činjenica da nije problem samo u vama – to je zapravo rezultat gena za preživljavanje, čija je svrha predviđanje najgoreg ishoda kako bi se poboljšala šansa za opstanak.

No izbor je na vama.

Sami odabiremo sreću

Da zaista imamo mogućnost izbora, najbolje mi je pokazala draga 97-godišnja gospođa, koju sam jednom prilikom imao čast upoznati. Pitao sam je koja je tajna njezine dugovječnosti, na što mi je ponudila jednostavan odgovor: “Znate, ja sam oduvijek bila vesela osoba.“

“Jeste li ikada u životu imali razloga biti nesretni?“, upitao sam je.

“O, da, mnogo njih“, odgovorila je.

“Dakle, moglo bi se reći da ste se više usredotočili na sreću nego na nesreću?“

Pogledala me pomalo zbunjeno, a tada je odgovorila: “Da, zapravo. To je istina.“

U zadnje vrijeme primjećujem mnogo ljudi oko sebe koji su frustrirani, nestrpljivi, ljuti, koji si predbacuju, zavide na tuđim iskustvima ili se boje da njihov trud nije dovoljan. Ovo nije nužno loše, jer kada vidite tu svoju stranu, uviđate da to niste pravi vi, što znači da ste osvijestili svoju podsvijest. Drugim riječima, osvijestili ste dio sebe koji morate nadvladati.

Negativan program misli

No kada ste u nižim frekvencijama stanja svijesti, možete vidjeti i percipirati samo stvari koje su jednake osjećaju koji proživljavate. Što duže ostajete u tom stanju, to je veća vjerojatnost da ćete neprestano stvarati ili tragati za razlozima za frustraciju. U svakom slučaju, sve dok hranite taj osjećaj (koji u tijelu proizvodi skup kemijskih tvari jednakih tom osjećaju), interakcija između unutarnjeg i vanjskog svijeta samo pogoršava situaciju. Tako postajete još frustriraniji, prestrašeniji i nestrpljiviji.

Mnoge ljude ovi osjećaji počinju vući dolje. To je program o kojem često govorimo, ali malo tko od nas ga ima mogućnost zaustaviti. Imajući to na umu, donosim vam jednostavnu vježbu:

1. Osvijestite kada je negativan program aktivan
2. Zaustavite ga
3. Krenite ispočetka

Da, zaista je jednostavno.

Istraživanja su pokazala da kada počnete činiti promjene za sebe i raditi određene stvari koje su dobre za vas, češće ćete donositi takve pozitivne odluke. Kada ostajete svjesni i birate sreću, u vašem se životu počinju događati promjene. Čak iako se morate povući iz određene situacije na nekoliko minuta, ova tri koraka mogu promijeniti tijek vaših razgovora, situacije, vašeg zdravlja… pa čak i čitav vaš život.

Izvor: drjoedispenza.com