Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plima i oseka odnosa: Kako preživjeti oluju?

Jeste li ikada primijetili koliko često vjerujemo da je u vezi sve u redu, a odjednom izgubimo tlo pod nogama i sve se raspadne? Američka spisateljica i savjetnica Sandra Abell, progovara o neočekivanim promjenama u odnosima te ...

 par ocean ruke Izvor: Shutterstock

Ono što je godinama bilo dobro, odjednom se pretvorilo u loše

Neočekivane promjene događaju se u svim vrstama odnosa: poslovnim, ljubavnim, prijateljskim i obiteljskim. Iz nekog razloga (Mjesec je nepovoljan, vjetar puše u pogrešnom smjeru, ili nešto treće…), ono što je godinama bilo dobro, odjednom se pretvorilo u loše.

Za mog supruga i mene, ovo je bila jedna od takvih godina. Srećom, naša je veza vrlo čvrsta i stabilna te stalno u nju ulažemo i trudimo se da i ostane takva. Ipak, bez ikakva upozorenja, mnogi su drugi odnosi izblijedjeli ili nestali. Jednog dana radosno razmišljamo kako je sve isto kao prije, a sutra se sve promijeni.

Što se dogodilo?

Plima i oseka odnosa podsjeća me na ocean. Kada su morske mijene dosljedne, znam da mogu računati na plimu i oseku te što mogu očekivati, pa je sve u savršenom redu. No tada naiđe plimni val, sruši me na tlo i pokušava odvući i mene i sve oko mene daleko na pučinu.

Ponekad, kada se to dogodi, stvari se nepovratno izgube daleko na pučini i ja ih ne mogu spasiti. Ponekad jednostavno nestanu.

Još uvijek se oporavljam od nekoliko takvih valova koji su me zapljusnuli ove godine. Razvrstavam krhotine kako bih pokušala shvatiti što se dogodilo i što je nakon svega ostalo.

Odnose moramo njegovati

Kroz neke sam slučajeve shvatila da je ono što je nekoć bilo, najvjerojatnije uništeno. Pitanje je postoji li način da se to ponovno izgradi ili je jednostavno kraj. Neke stvari mogu otpustiti, no za neke se silno nadam da mogu popraviti. Sada je izazov kako to učiniti i osigurati da će nove veze biti jače i sposobnije izdržati sljedeći nalet velikog vala.

Isto tako, usred nastale pustoši, trudim se koncentrirati na pozitivne strane. Naučila sam da sam snažnija i otpornija nego što sam mislila. Također sam naučila da uvijek imam pravo na izbor. Mogu nastaviti živjeti u prošlosti, opsesivno premetati po prošlim događajima razmišljajući o mogućim ishodima i tako samu sebe pretvoriti u žrtvu. Ili, mogu stajati uspravno, naučiti lekciju i nastaviti naprijed.

Uvijek ću se sjećati ove godine kao trenutka u kojem sam naučila koliko su odnosi krhki i koliko je važno neprestano ih njegovati kako bi bili dovoljno snažni podnijeti svaku neočekivanu oluju.

Izvor: proctorgallagherinstitute.com

Tagovi

Najnovije