Imala sam 16 godina kad sam prvi put markirala iz škole. Upalila sam peć na drva, pripremila zdjelu kokica, zgrabila deku i čitala. Taj sam dan provela izgubljena u riječima. Vrijeme je odmicalo, soba je nestala, a moja uloga u svijetu (kao kćerke, sestre, tinejdžerke, učenice) više nije postojala. Sasvim slučajno sam pronašla ključ savršene sreće: potpuno sam se udubila u ono što sam voljela raditi.

Imajte na umu da zanesenost nije isto što i zaokupljenost ili opsesija. Biti udubljen u nešto znači postati jedno s tim što radite. Ja sam postala likovi iz knjige koju sam čitala, s njima sam živjela, disala, voljela i umirala. Kada sam izašla iz tog zanosa, bila sam bogatija.

S druge strane, biti zaokupljen ili obuzet nečim znači isto „nestati“ ali ne na dobar način. Na primjer, kad provodimo sate skrolajući po pametnim telefonima, ne postajemo ništa. Ne obogaćujemo svoj život, samo ga upropaštavamo. Kad ugasimo ekran, osjećamo se izgubljenije i praznije. Konačno, biti opsjednut s nečim znači da smo o nečemu ovisni, a svaka ovisnost nas troši i uništava jer je moramo opsesivno hraniti.

Dakle, trik za sreću je pronaći nešto što vas uvuče u svoj svijet, tako da se predano stopite s tom aktivnošću. Kako bi ovaj trik uspio, vaš jedini razlog bavljenja time mora biti čista ljubav.

Kao mlada osoba posvetila sam se čitanju jednostavno zato što sam to voljela. Na primjer, bilo koji drugi razlog (npr. želja za priznanjem ili bogatstvom ili moći) pretvorilo bi moju zanesenost u okupiranost ili opsesiju – i to mi ne bi donijelo sreću.

Izvor: www.oprah.com