Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mudrost za život: Optimizam

Ako naše misli začinimo optimizmom ishod našeg djelovanja bit će bolji jer ćemo u svakoj teškoći vidjeti priliku

 optimizam Izvor: Shutterstock

Moć da u svemu pronađemo nešto pozitivno

Optimizam je sposobnost da kroz život kročimo stazom između stvarnog i mogućeg. Pogledom možemo obuhvatiti stvarnost, onakvu kakva jest u ovom trenutku, no vidimo i stvarnost kakvu bismo željeli. Taj široki pogled na svijet dopušta nam da, prema potrebi, uzimamo nadahnuća, ideje, informacije, osjećaje i iskustva podjednako iz stvarnosti kao i iz snova.

Naše misli nisu samo reakcija na događaje, one oblikuju našu stvarnost. Ako ih začinimo optimizmom, i ishod našeg djelovanja bit će bolji jer ćemo, uz optimizam, u svakoj teškoći vidjeti priliku.

 optimizam 2

optimizam 2
Izvor: Shutterstock Gradimo ga tako što u svakoj negativnoj situaciji pokušavamo pronaći nešto pozitivno, a svaku negativnu misao preoblikujemo, najbolje što možemo, u pozitivnu.

U malim dozama

Ponekad trebamo sami sebe uvjeravati u pozitivno, čak i ako u početku tako ne osjećamo. Upornim pozitivnim mislima polako ćemo doći i do pozitivnog osjećaja u sebi. Da bismo ostali optimistični, važno je izbjegavati predoziranje negativnim vijestima i informacijama. Uzmite ih u vrlo malim količinama da ne biste potkopali vlastiti optimizam.

Uz optimizam, pred sobom vidimo siguran put naprijed, uzbudljivo životno putovanje koje nas čeka. Okorjeli realisti optimizam će smatrati naivnim stavom o životu. No, čak i ako postoji naivnost, nije li to onaj neprocjenjivi sastojak života koji nam pomaže da budemo otvoreni novome, znatiželjni, tolerantni, uključivi?

Karakteristika koja osnažuje nadu

Optimizam sa sobom nosi nadu i hrabrost, kiti se smijehom i radošću. Ako je nada ono što posljednje umire, optimizam je njen glavni sastojak kojim se snaži. U danima koje proživljavamo optimizam je važan za naše mentalno i psihičko zdravlje, umanjuje stres i daje nam snagu da izdržimo sve izazove koji su pred nama.

Najnovije