Kako biti i sretna i uspješna?

Liderstvo i samorealizacija kompleksna su pitanja iza kojih najčešće stoje mnoga preispitivanja, kompromisi i suočavanja, kako sa sobom, tako i s drugima. Vjerujem kako trebamo raditi na tome da promjena koju stvaramo i trag koji ostavljamo iza sebe definiraju to koliko smo uspješne. Želim vas upoznati s osam osnovnih principa, osam koraka, koje žene lideri izdvajaju kao ključne za postizanje uspjeha u životu.

Prepoznati svoj san i jasno definirati željeni cilj prvi je i najteži korak. Kao coach koji radi sa ženama, često čujem isto pitanje: Kako biti i sretna i uspješna? Već u samom pitanju primjećujem pretpostavku da jedno isključuje drugo. A ja svaki put odgovaram isto: „Za početak, dopustite sebi da imate snove!“ Kada ste posljednji put zatvorile oči i pomislile: Što je moj najveći životni san? Tko bih sve mogla biti?

Odgovor na ova pitanja prvi je korak k vašem uspjehu.

Skrivanje iza tuđih mišljenja

Budimo iskrene, to nije lako. Podrazumijeva da se ne skrivamo iza svojih strahova. Često znači i suprotstavljanje nepisanim zakonima i tuđem mišljenju o nama. Ne ići po utabanoj stazi, nego skrenuti s nje i koračati u neizvjesnost. Kad radimo nešto, a nemamo garancije, to već znači da vrlo dobro znamo što radimo.

Često se krijemo iza teorije o predodređenosti samo rijetkih za uspjeh. Međutim, život nam svakodnevno dokazuje da takva predodređenost ne postoji. Uspjeh dolazi kao posljedica koraka koje smo poduzeli ususret realizaciji svog potencijala, koji svatko od nas posjeduje.

Zašto su snovi važni?

Jedan od ključnih faktora neostvarenosti i blokada je to što više vjerujemo drugima nego sebi. Zato što svoj potencijal ocjenjujemo na osnovi tuđeg mišljenja o nama i što smo nekada davno povjerovale da ne trebamo sanjati, nego biti realne.

Ako vjerujemo da nešto za nas nije moguće, onda to i neće NIKAD biti za nas moguće. Vrijeme je da transformiramo i samo pitanje: Je li to moguće? u Kako je to moguće? Samim preformuliranjem ovog pitanja pokrećemo promjenu i svjedočimo rješenjima. Uspjeh je pitanje stava.

Postoji teorija koja kaže da veličina naših snova govori o našim mogućnostima. Što mislite, zašto upravo vi imate taj san? Zašto od svih ljudi na svijetu baš vi imate tu ideju ili tu želju?

Odgovor je jednostavan – zato što upravo vi imate potencijal da ih ostvarite. Snovi nam dolaze s razlogom. Zato ih čuvajte, vizualizirajte ih, osmišljavajte korake koje možete poduzeti tu gdje ste sada, s onim što imate u ovome trenutku. Svaki novi korak otvarat će vam nove mogućnosti.

To je dobro poznati domino-efekt, kad je jedan mali pokret dovoljan za postizanje željenog učinka. Imati velike snove sjajna je stvar zato što visoka očekivanja od vas samih kreiraju visoke standarde u vašem okruženju.

Ako nemate svoj san ili cilj, vjerujte mi, neće vam se svidjeti kamo će vas realizacija tuđih snova i ciljeva dovesti. Nerealizirani potencijal pretvara se u bol, a bol se, nažalost, najčešće pretvara u bolest. Sigurno ste barem jednom čule svoje bake i majke kako govore: „Srce me boli što nisam…“ Nemojte ići njihovom stazom, napravite korak dalje ususret onome tko možete biti.

Svi se s vremenom mijenjamo i naš je zadatak da pravac i kvalitetu tih promjena držimo pod kontrolom, s jasnom vizijom i planom kojeg se neprekidno trebamo pridržavati. Jedini način da izmjerimo uspjeh u ovom smislu jest da iskreno uspoređujemo sadašnju sebe sa željenom verzijom sebe, i bez kompromisa priznamo na čemu još trebamo poraditi da bismo se toj verziji sebe približile.

Uspješne žene o sebi ne govore da su uspješne, nego da su ispunjene. Uspjeh je samo vanjska manifestacija bogatog i osmišljenog unutarnjeg života.

4 faktora ženskog uspjeha

Ženska definicija uspjeha znatno se razlikuje od definicije uspjeha u muškom svijetu. Za ženu formula uspjeha nije vertikalna, nego horizontalna. Uspjeh žene je kompleksna stvar, a zasniva se na stalnoj ravnoteži četiri ključna faktora.

BODY – Podrška i briga o tjelesnoj formi i zdravlju

Ključno pitanje je: Koje vam vaše navike pomažu da se brinete o svom tijelu i energiji?

MIND – Profesionalna samorealizacija, rast i razvoj

Ključno pitanje je: Čime svakodnevno hranite svoj mozak? Što čitate? O čemu pričate?

HEART – Emotivna stabilnost i socijalna prihvaćenost

Ključno pitanje je: Tko i što puni vaše srce? Što vam donosi osjećaj sreće i mira?

SOUL – Samospoznaja i ispunjenost

Ključno pitanje je: Kako se regenerirate? Kako prepoznajete da živite svoju istinu?

Kako istraživanja pokazuju, uspješne žene smatraju da ih takvima čini to što su zadovoljne svojim fizičkim izgledom, rade posao koji vole i u kojem se osjećaju cijenjenima, njeguju iskrene odnose s ljudima koje vole, znaju što žele od života i dopuštaju sebi da uživaju u tome.

Moramo imati na umu da ova stanja služe kao smjernice u našem svakodnevnom životu. Naše trenutačno stanje svijesti, kao i količina sreće i ispunjenosti, uvijek su rezultat naših prethodnih odluka.

Ako želimo promijeniti stanje svijesti i kvalitetu života nabolje, svoje odluke moramo uskladiti kako s trenutačnim ciljem, tako i s dugoročnim ciljevima – koji zajedno čine našu životnu strategiju.