Život je težak

Iza nas je teška godina, znam. Ali što je s prethodnom godinom? A onom prije? Što je s prije pet godina?

Istina je, život je težak. Ne radi se o 2020. Ne radi se o pandemiji COVIDA-19 ili nemogućnosti zagrljaja voljene osobe.

Gledamo na 2020. godinu kao da je to jedina godina koja nam je donijela očaj, smrt i bolest. Ali to je ono što je u osnovi život: gubljenje ljudi koje volimo zbog smrti, bolesti, neizvjesnosti i samoće. Zvuči mi kao dnevna pandemija.

Čak i kad ova pandemija završi, i dalje ćemo se suočavati sa smrću i bolešću. Čak i kad prestane socijalno distanciranje, i dalje ćemo se ponekad osjećati usamljeno. Čak i kad se čini da nam dan ide savršeno, mogli bismo čuti vijesti koje će nas potresti do srži.

Za Budu je svaki dan 2020. godina

Ono o čemu govorim je poznato budističko učenje, a onaj tko je upoznat s budističkom filozofijom zna na što mislim. Buda je otvoreno rekao da ako želimo biti sretni, u miru i okončati svoju agoniju, moramo prihvatiti da je život dukkha. Drugim riječima, za Budu je svaki dan 2020. godina.

Dukkha je palijska riječ i znači patnju, bol ili nezadovoljstvo. Tri vrste dukkha su fizička, mentalna i emocionalna.

No, jesmo li se pomirili s ovom jednostavnom i ružnom, ali oslobađajućom istinom? Kad je život dobar, prigrli ga. Ali kad je život loš, znajte da je to dio ciklusa.

Predodređeni smo da živimo oba ciklusa, i začudo, dizajnirani smo da izdržimo oba. Ne mogu se ni sjetiti koliko sam puta pomislila da neću preživjeti još jedan dan nakon gubitka, razočaranja ili neuspjeha. Ali moji su mi tijelo i moj um svaki put pokazali da sam u krivu.

Snažni smo više nego što možemo zamisliti

Frida Kahlo je rekla: “Na kraju dana možemo izdržati mnogo više nego što mislimo da možemo podnijeti“.

Frida Kahlo pretrpjela je nevjerojatnu fizičku, mentalnu i emocionalnu bol. Od patnje od dječje paralize, nesreće koja ju je koštala cijelog zdravlja, toleriranja muža koji vara, Frida je osjećala bol vjerojatno više od svih nas.

Ali ono što je rekla o boli i podnošenju iste ne može biti više istinito i prosvjetljujuće. Teško je vrijeme za sve nas, a teže vrijeme može nam pokucati u bilo kojem trenutku. Sjetimo se da je to dio života, da postoje dobri dani kao što postoje i stresni i da možemo izdržati puno više nego što mislimo da možemo.

Snažni smo više nego što možemo zamisliti. Kad god zaboravite na ovo, vratite se citatu Fride Kahlo i znajte da je sutra novi, svijetli dan.

Pročitajte i:

10 lekcija koje možemo naučiti od Fride Kahlo

Izvor: elephantjournal.com