Tražite ružičasto, ne crno

Sigurno imate barem jednog prijatelja ili kolegu koji u bilo kojoj situaciji na nosu ima ružičaste naočale. Ugledajte se na njega. Počnite, kao optimisti, na promjenjive okolnosti gledati kao na izazov. Osobe pozitivnih stajališta ne bježe od nove situacije, već joj pristupaju predano, kao još jednoj obvezi, ali bez stresa. Važno je razmišljati na sljedeći način: „Mogu utjecati na novonastalu situaciju. Imam kontrolu nad njom, no shvaćam da ne mogu utjecati na baš sve njezine parametre“.

Optimist se fokusira na ono što može kontrolirati čineći time život manje stresnim. Optimist ne očajava u lošim situacijama, nego u njima vidi priliku. Ne određuju ga vanjski faktori, optimizam dolazi iz stanja svijesti i duha. Zato u svemu tražite nešto ružičasto, razmišljajte o lijepim stvarima, češće izražavajte dobre emocije i zahvalnost jer pozitivno stajalište vraća na put mira i unutarnje sreće.

Vaši su osjećaji onakvi kakvi želite da budu (iako to zvuči grozno)

„Čovjek ne može vjerovati u nemoguće“, reče Alisa.
„Usuđujem se reći da se nisi puno trudila. Pa ja povjerujem u šest nemogućih stvari još prije doručka“, reče Kraljica.

Kao u pričiAlisa u zemlji čudesa, u mašti možemo što poželimo, a upravo to savjetuje autor knjiga Razgovor s Bogom i Sretniji od Boga Neale Donald Walsch. „Baš kao u mašti“, ističe Walsch, „samo vi odlučujete kakav smisao imaju neke stvari. Samo vi možete birati što vam je važno, a što nije, što je ‘dobro’, a što ‘loše’, što je ‘u redu’ i što ‘nije u redu’. Samo vi određujete hoćete li na nešto reagirati pozitivno ili negativno, ili uopće nećete reagirati. Vaše su emocije potpuno pod vašim nadzorom. Vaši su osjećaji onakvi kakvi želite da budu.“

U početku će sigurno biti teško ostvariti takve privide, ali pokušajte sami odlučiti kako ćete na što reagirati, što će vam nešto značiti. Većina ljudi donosi odluke, nastavlja Walsch, na temelju prošlih iskustava, osjećaja, želja i spoznaja ili na temelju budućih strahova, želja ili čežnji. Smisao je u tome, što i Eckhart Tolle ističe u svojoj knjizi Moć sadašnjeg trenutka, da ne odlazite u vremeplov za budućnost ili prošlost, već da budete sada i ovdje.

Izrecite Walschovu formulu: „U mom svijetu ništa nije stvarno, sve stvari posjeduju značenje koje im ja pridajem; ja sam ono što ustvrdim da jesam, a moje iskustvo je onakvo kakvo kažem da jest“. Sami odlučujete kako ćete se osjećati pa sami možete dati i razloge i odgovore koji vama odgovaraju na pitanje ‘zašto’ se nešto dogodilo.

Model: Ivana J. (Talia)