Astmatični bronhitis kao putokaz

U moć snova ne treba sumnjati. To najbolje zna hrvatski šumski kuhar. Dok je odrastao okružen predivnim šumama, poljima i livadama uz jednu od najljepših i najčišćih hrvatskih rijeka – Mrežnicu – Anton Rudan sanjao je o tome kako će jednoga dana biti liječnik... I kuhar. Na prvi pogled ta su dva zanimanja možda nespojiva, ali u Antonovoj dječjoj glavi to je itekako imalo smisla. Najdraža knjiga u to vrijeme bila mu je golema ljekaruša, koju je listao kao slikovnicu, fascinirano upijajući informacije o različitim ljekovitim biljkama i njihovoj primjeni u narodu. U bakinoj sobi koja je izgledala poput ordinacije primao je i svoje prve pacijente, uglavnom prijatelje, koje je u nedostatku drugih lijekova i instrumenata liječio raznoraznim travama. Zdravlje ga je, među ostalim, zanimalo i zato što je u dobi od 13 ili 14 godina i sam obolio od astmatičnog bronhitisa.

Volio je i kuhati pa je želio upisati kuharsku školu, no kad je za to došlo vrijeme, u njegovu je kraju bjesnio rat i omeo njegove planove. „Danas mi je drago jer bih u toj školi učio nešto sasvim deseto što nema veze sa zdravim životom“, kaže. Umjesto toga, Rudan je inspiraciju i učiteljicu pronašao u porječju Mrežnice. Gotovo svakog dana pješačio je tim krajem, učio o samoniklom bilju, prikupljao ga i smišljao recepte kako ga uvrstiti u prehranu. Spojio je svoje dvije velike strasti – kuhanje i ljekovito bilje. Posebno mu je drag bio podbjel – biljka koja pomaže u izlučivanju sluzi iz organizma i iscjeljuje dišne puteve. Počeo ju je svakodnevno konzumirati, a otkrio je i jogu, meditaciju i vegetarijanstvo. Nakon nekog vremena simptomi astmatičnog bronhitisa su se povukli, a njegova vjera u moć prirode postala je jača nego ikad. Tada nije mogao znati da će ga njegov jedinstveni pristup kuhanju sa samoniklim biljem proslaviti, no u njemu je već tada tinjala želja da od znanja koje je skupio u prirodi isplete svoj životni put.

Nekako u to vrijeme upoznao je i svoju suprugu Sandru koja se poput njega bavila jogom i skupljanjem bilja. Sve se podudaralo. Ubrzo su se vjenčali, dobili dijete i upoznali iskusnog travara iz Rijeke koji im je savjetovao da se onamo presele jer samoniklog bilja u okolici Rijeke ima tijekom cijele godine. I tako se Anton sa svojom malom obitelji i 200 eura ušteđevine preselio u Rijeku kako bi ostvario svoje snove.PageBreak

šumski kuhar
Filip Čargonja šumski kuhar
Priroda ohrabri čovjeka

„Nije li vas bilo strah ostaviti rodni kraj i krenuti u nepoznato s tako malo novca a da niste znali kako dostići svoj cilj?“ pitala sam ga dok smo stajali na obali Mrežnice nedaleko od njegova rodnog Zvečaja, a on mi je pričao svoju životnu priču. Tog smo se dana sredinom svibnja ove godine susreli negdje na pola puta između Zagreba i Rijeke kako bih mogla kušati neke od njegovih kreativnih šumskih recepata te isprobati neke od vježbi koje kao instruktor preživljavanja u prirodi podučava na svojim radionicama.

„Mogu vam reći da priroda ohrabri čovjeka“, odgovorio mi je. „Kad postanete hrabri skočiti s kamena na kamen a dolje teče brza voda, postanete hrabri otići i iz jednog mjesta u drugo bez problema. U meni je uvijek bio taj osjećaj da sam zaštićen i da ću već nekako preživjeti. Tada sam se prvi put preselio negdje gdje nisam imao potporu roditelja, ali zato sam imao drugu vrstu potpore – iza mene su bile goleme Grobničke Alpe po kojima sam mogao hodati i brati bilje. Druga je to priča kad ponekad ne trebate novac ni za hranu.“

Liječnički kartoni moje djece su prazni

Odmah mi je i pokazao kako to u praksi izgleda. Uz put kojim smo prolazili rasle su koprive od kojih se, kako mi je rekao, može napraviti izvrsna juha koja čisti organizam od toksina. Lako smo pronašli i trputac koji je vrlo ljekovit i pomaže kod svih vrsta ogrebotina ili uboda, a nije nedostajalo ni ljekovitog podbjela, potočarke te malenog ružičastog cvjetića djeteline koji je, prema Antonovim riječima, izvrstan za pohanje. Pokraj nas tekla je pitka i bistra voda Mrežnice – dakle, sve što bi nam u tom trenutku moglo zatrebati bilo je nadohvat ruke.

Poput mnogih polaznika Antonovih programa i radionica u prirodi, i ja sam počela krajolik oko sebe gledati drugim očima. Doista, čemu se bojati kad nam priroda uvijek može podariti ono osnovno – i hranu i sklonište i lijek? No ono što je najbolje od svega, objasnio mi je Anton, jednom kad počnemo jesti zdravo i u prehranu uvrstimo samoniklo bilje, nećemo imati ni potrebu za lijekovima. „Samoniklo bilje spada u sam vrh piramide zdrave hrane“, objasnio mi je. „Ono nije dirnuto ljudskom rukom, samo se brine za sebe, ima specifičnu energiju koja u formuli ‘ono si što jedeš’ donosi da i mi postanemo takvi – vrlo otporni, samostalni i zdravi.“ Dokaz za to je i njegova obitelj koja se tako hrani od samog početka, dodao je. „Ljudi kažu da nije dobro hvaliti se kad si zdrav, ali moja supruga je rodila troje djece i oni nikad nisu bili kod doktora zbog bolesti. Za vrijeme trudnoće jela je vrlo zdravu hranu, uključujući i samoniklo bilje, a tako se hrane i danas... Njihovi su liječnički kartoni prazni.“

šumski kuhar
Filip Čargonja šumski kuhar
Zamislio je svoju TV emisiju i dobio je

No kako je uopće Anton ostvario svoje snove i postao poznati hrvatski šumski kuhar? To je možda najzanimljiviji dio priče. Nakon preseljenja u Rijeku, nije znao točno što dalje pa je napravio ono što mu je bilo najlogičnije – napisao je Kuharicu ljekovitog jestivog bilja i počeo ju je, kako kaže, prodavati doslovno od vrata do vrata. Od novca koji je zaradio kupio je videoopremu i počeo snimati i videomaterijal na temu „Lovac na bilje“. Već tada je maštao o vlastitoj TV emisiji.

Ključni trenutak dogodio se tijekom jednog posjeta Zagrebu. Zanimalo ga je kako izgleda zgrada HTV-a pa ju je odučio posjetiti. Parkirao je automobil ispred zdanja i počeo projicirati ono što će poslije postati i stvarnost. „Vizualizirao sam kako ću unutra imati prijatelje, imati svoju emisiju i kako će ljudi biti zadovoljni time“, rekao je. „Nedugo nakon toga to se i dogodilo. Jedna je urednica našla moju knjigu pa me nazvala i došao sam na gostovanje u Dobro jutro Hrvatska. Tom sam prilikom donio pitu od koprive i svi su me zavoljeli. Nakon toga išao sam po redakcijama i predstavio se tko sam i što radim.“ Emisija Šumski kuhar je rođena. U jesen 2008. počela se prikazivati u sklopu Dobro jutro Hrvatska, a počeli su se ostvarivati i drugi Antonovi projekti: predavanja u planinarskim društvima, radionice i programi preživljavanja i suživota s prirodom, snimanje drugih emisija na temu zdravog života te kuhanje i promicanje jestivog šumskog bilja po festivalima sa skupinom prijatelja i istomišljenika. Ista ta grupa bila je i s nama na Mrežnici toga dana.PageBreak

šumski kuhar
Filip Čargonja šumski kuhar
Boso hodanje

Nakon što sam odslušala Antonovu zanimljivu životnu priču, došlo je vrijeme da isprobam neke od tehnika koje podučava na svojim radionicama u prirodi. Lekcija broj jedan? „Rijetko će se netko od nas naći u situaciji da se danas izgubi u prirodi uz sva tehnička pomagala koja imamo“, rekao mi je dok smo stajali na livadi, okruženi zelenilom i žuborom slapova. „Ali je vrlo sigurno da smo se izgubili u gradu i da se ne znamo vratiti u prirodu.“

Najbrži način da nađemo taj put nije uz pomoć kompasa ni sata ni sunca ni sjene. „Nakon odlaska iz grada u prirodu, prva stvar koju bismo uvijek trebali napraviti jest da hodamo bosi“, objasnio mi je. „Time ostvarujemo najprirodniji kontakt sa zemljom i biljem. Zemlja će apsorbirati sav naš negativni elektricitet, svu našu negativnu energiju, a bosim hodanjem rješavamo se i strahova od insekata, zmija i ostalog.“
Time smo stigli i do lekcije broj dva: u prirodi nema mjesta za negativno razmišljanje i strah. Kako mi je objasnio Anton, kad projiciramo negativne scenarije, susrete sa šumskim zvijerima, ubode ili ozljede, veći su izgledi da će nam se upravo to i dogoditi. „Prema zakonu privlačnosti, ono čega se najviše bojimo ćemo i privući. Prema tome, moramo unijeti vedro razmišljanje, moramo si reći: uživat ću hodajući po prirodi. Odmah se stvori druga energija.“ A jedan od načina na koji to možemo postići, saznala sam dalje, jest da naučimo duboko disati.

šumski kuhar
Filip Čargonja šumski kuhar
Hrabrost i zdravlje dobio sam u prirodi

Sljedeći Antonove upute izula sam cipele, sjela na travu i zajedno s ostalim članovima grupe zatvorenih očiju počela svjesno udisati svježi zrak. Najprije smo izveli veselu vježbu disanja u kojoj smo oponašali glasanje ptice, a potom smo počeli i duboko disati. Doista, u tom kontaktu s tlom i uz svjesno disanje bilo je teško zadržati napetost svakodnevice. Prožeo nas je duboki mir.... I još dublja glad.
Vrijeme je brzo prolazilo, a ako smo željeli utažiti tu glad, morali smo krenuti i s posljednjim dijelom programa – kuhanjem u prirodi. Budući da se u prirodi ništa ne događa odmah, već se za sve treba potruditi i imati strpljenja, nije bilo vremena za odugovlačenje.

Zajedničkim smo snagama skupili suhe grančice, na čistini uz rijeku zapalili vatru i postavili lonac za kuhanje. Prva na repertoaru bila je juha od koprive, potom ražnjići s osjakom, salata od divlje potočarke i ukusne pogačice s lanom. Uz pomoć već dobro uigranog tima, koji se uz prijatelje i suradnike sastoji i od njegove supruge i troje djece, Anton nam je začas spremio ukusni obrok u nekoliko sljedova. Morala sam priznati: ručak skuhan u prirodi, od sastojaka skupljenih u prirodi, pojeden na malom drvenom moliću uz predivnu rijeku – imao je doista poseban okus.
Na povratku kući razmišljala sam kako se usprkos ranom ustajanju, vožnji iz Zagreba i mnoštvu intervjua, nakon ovog dana provedenog u prirodi osjećam odmorno i lagano.

Neusporedivo bolje nego nakon dana provedenog za računalom u uredu. Poželjela sam da i ja svoj ured, poput Antona, mogu smjestiti uz neki šumski puteljak, potok ili livadu. No Anton je mnogo vremena i truda uložio da bi bio ovdje gdje je danas. Mnogo je dao prirodi, a ona mu je zauzvrat dala neprocjenjiv dar. Kako mi je rekao tog svibanjskog jutra: „Mir sam upoznao tada kad sam upoznao zdravlje, mir sam dobio tada kad sam upoznao hrabrost, a hrabrost i zdravlje sam dobio u prirodi. To je ono što je po meni vrijedno i za čim treba tragati.“