Pojedini stručnjaci duboko vjeruju kako dio uzroka hiperaktivnosti djece leži u nebrizi njihovih roditelja, kao i u lošem načinu ophođenja s djecom. Umjesto lijekova, kažu, bilo bi dobro da djeca zajedno s roditeljima pohađaju satove upravljanja ponašanjem.
Ne tako davno otkriven je i velik utjecaj prehrambenih namirnica i njihovih sastojaka na razvoj ADHD-a. Da bi hrana trebala biti organskog uzgoja, potvrđuje i kanadsko istraživanje koje je pronašlo vezu između izloženosti pesticidima te nastanka ADHD-a. Osim toga, britanski su znanstvenici utvrdili da određena bojila za hranu djeluju poput okidača simptoma u podskupini djece koja imaju genetske predispozicije.
U Velikoj Britaniji, a nakon toga i u Europskoj Uniji, proizvođače hrane stoga su poticali da do kraja 2009. godine samovoljno izbace iz upotrebe najčešće umjetne boje za hranu (E 110, E 104, E 122, E 129, E 102, E 124). Ako ih hrana sadržava, moraju istaknuti upozorenje.
Veliku temu o ADHD sindromu koju je napisala naša suradnica za prirodnu medicinu Željka Ciganović pronađite u svibanjskom broju Sense koja je još na kioscima