Za blagdane - odmaram

Za blagdane se ne pripremam mnogo ranije jer zbog količine posla i ne stignem, ali nove recepte i planove smišljam u hodu. Tijekom prosinca nastojim pronaći malo vremena za izradu vlastitih ukrasa. Možda se ove godine pridružim nekoj od prigodnih radionica božićnih ukrasa u gradu. Takva su druženja inspirativna i uvijek me nadahnu.     

Posao stilista hrane u jesenskom razdoblju vrlo je dinamičan pa posljednjih godina uživam u miru božićnih blagdana. Tada se zaista odmaram, pokušavam malo zastati i sa zahvalnošću promatrati svijet oko sebe. Volim blagost koja nas sve obuzima, barem u tom kratkom razdoblju…

Hrana i začini

U našoj obitelji na Badnjak suprug priprema zapečeni bakalar, i to je naše tradicionalno jelo bez kojeg ne možemo zamisliti božićne blagdane. Ono obara s nogu i naše goste, a meni je drago tih dana prepustiti užitke kuhanja ostalim ukućanima. Sretna sam što i naši sinovi pokazuju velik talent i interes za hranu pa očekujem da će ove godine u kuhinji biti veselo. Osobno ću pripremati prokušane recepte koje sam pripremala prije dvadesetak godina, ali s novim sastojcima. Tako želim unijeti malo uzbuđenja.

Moj omiljeni božićno-zimski začin jest kardamom. Od njega pripremam čajeve, istražujem kako se miješa s ostalim okusima, a posebno ga volim u kompotima. Volim i mirise cimeta, klinčića i korice naranče koji me često u mislima odvode natrag u djetinjstvo, kad sam mijesila kolače zajedno s bakom.

Ukrasi, ideje za stol

Budući da većina nas ove godine ne želi mnogo novca potrošiti na ukrase, pokušajte zaviriti u bakin ormar i vidjeti što je ostalo od servisa. Možda se tu nađe i poneki lijep porculanski primjerak s početka prošlog stoljeća koji će zasigurno osvježiti blagdanski stol i biti vrlo trendy. Obični platneni stolnjak učinit ćete posebnim ako pri rubu srebrnim ili zlatnim vodootpornim flomasterom nacrtate idilične blagdanske motive, poput anđela, harfi, zvijezda, zvončića… Ako znate vesti, crteže obrubite ukrasnim koncem.  

S obzirom na to da već niz godina pripremam vegansko-vegetarijanska jela, moji gosti imaju i svoje favorite koje im nastojim pripremiti i tako im ugoditi. Ponekad ih volim iznenaditi novim i njima nepoznatim namirnicama. S obzirom na to da većina mojih prijatelja priprema tradicionalna božićna mesna jela, kod mene vole doći „na malo laganiju papicu“.  

Izaberite jednostavna i isprobana jela

Izaberite jednostavna i vizualno efektna jela čije ste recepte već prokušali. Tako neće biti nesretnih iznenađenja i nervoze. Pri izradi deserata preporučila bih da se dosljedno držite recepata i uspjeh neće izostati.

Vrijeme božićnih blagdana volim iskoristiti i družiti se s prijateljima koje inače ne stignem posjetiti. Posebno mi je drago javiti se prijateljima koji su se odselili u daleke krajeve i s njima izmjenjivati iskustva proteklog vremena, zajednička sjećanja, nove i stare fotografije.