KUHANJE JE GUBITAK VREMENA?
U današnje vrijeme, kad su visoka tehnologija i ubrzani način života postali naša svakodnevica, govoriti o kuhanju, kuhinji i posvećenosti pripremi hrane kao važnim elementima u našim životima čini se neobičnim. Reklame u medijima kuhanje često predstavljaju kao gubitak vremena, promoviraju se gotovi obroci ili nezdravi dodaci koji nam omogućavaju da brže pripremimo hranu i više vremena posvetimo „sebi“.
Sve više ljudi pažnju posvećuje vanjskoj njezi tijela skupim pripravcima i estetskim zahvatima, a kvaliteti hrane, brizi oko pripreme obroka i važnosti svakodnevnog unosa cjelovitih namirnica ne pridaje se mnogo pažnje. Samo tu i tamo možemo pročitati da nešto nije zdravo ili kako će nam neka čudotvorna namirnica osigurati dug i zdrav život.
UGODAN OSJEĆAJ SIGURNOSTI
Ognjište, mjesto gdje se priprema hrana, od pamtivijeka je centar čovjekova obitavališta, mjesto gdje su se obitelji i zajednice okupljali i dijelili ne samo hranu nego i iskustva i drevna znanja te pričali priče.
Sigurno se svatko od nas u mislima može vratiti u djetinjstvo i osjetiti miris svježe pečenog kruha svoje bake ili ugodnog osjećaja sigurnosti kad smo znali da nas kod kuće čeka omiljeno jelo pripremljeno s mnogo ljubavi i pažnje.
Malo što u nama može pobuditi toliko zahvalnosti i topline. Možemo li se pohvaliti da će se i naša djeca prisjećati mirisa i zvukova koji dopiru iz kuhinje ili će ih zamijeniti dim cigarete i buka televizora?
MNOGO VIŠE OD ZALOGAJA
Kako je uspostavljanje ravnoteže vrlo važno za čovjekovo zdravlje, neminovno je da moderan, hiperbrz način života balansiramo aktivnostima koje će nas opustiti, vratiti u centar, pomoći nam da se prisjetimo svoje povezanosti s prirodom i njenim ciklusima. Upravo je priprema hrane svakodnevna aktivnost iz koje možemo dobiti mnogo više od nekoliko ukusnih zalogaja.
Budući da je unos hrane neizbježan, pa samim time i kuhanje, zašto trenutke provedene za štednjakom ne bismo pretvorili u svoj mali povratak prirodi? Mogu proći dani i tjedni a da ne uspijemo prošetati uz rijeku ili udahnuti svjež šumski zrak, no svakodnevni dodir s plodovima prirode podsjetit će nas na to da još ovisimo o godišnjim ciklusima i kako je, unatoč modernizaciji čiji smo svjedoci, svježe ubrana mrkva još jednako važna da bismo živjeli zdravo i sretno kao što je to bilo i stoljećima prije.
Ako hranu pripremamo s pažnjom i svjesnošću koliko je to važno za nas i našu okolinu, sav trud, vrijeme, ljubav i pažnja koje „unosimo“ u hranu koju pripremamo višestruko će nam se vratiti.
DNEVNA MEDITACIJA U KUHINJI
Svaki komad povrća koji prođe kroz naše ruke, svaki list koji isjeckamo, svako zrno žitarice koje operemo i skuhamo, sve to u sebi nosi nježnu energiju koja putuje tijelima ljudi za koje kuhamo. Svaki zalogaj koji prođe proces probave u konačnici se pretvara u krv svih nas.
Iz tog je razloga, danas, kao nikada prije, iznimno važno iscijeliti duh i tijelo plodovima prirode koji nose poruku života i vitalnosti. Odabirom ekoloških namirnica i pažljivom pripremom podržavamo cjelovitost hrane i u loncu, sinergijom vatre, vode, soli i začina stvaramo obrok koji nas opskrbljuje elementima potrebnima da živimo zdravi i sretni.
Stoga, ne tragajte za magičnim sastojcima u plastičnim bočicama i ne ulažite pretjerane svote novca na uljepšavanje izvana, nego s uživanjem i predanošću posvetite barem jedan sat dnevno pripremi hrane! Neka to bude vaša dnevna meditacija i druženje s prirodom – to je pravi put ka zdravlju vas, vaše obitelji i cijelog našeg planeta.
No, vještina kuhanja u nekim se obiteljima gotovo izgubila pa mladi ljudi koji žele kuhati nisu sigurni odakle krenuti. Iako je danas dodatna edukacija vrlo popularan i uobičajen način usvajanja i usavršavanja različitih znanja i vještina pa su pohađanje tečajeva i dodatne aktivnosti uobičajeni, kad krenete na edukaciju vezanu uz kuhanje i veselo kažete: „Idem na radionicu kuhanja!“ mnogi će vas začuđeno gledati.
KUHATI ZNA SVATKO?
Iako je i ta vrsta edukacije sve češća i sve zanimljivija širokoj populaciji, još se susrećem s izjavama da kuhati zna svatko ili pak da je kuhanje gubitak vremena. Često upravo oni koji su skloni takvim tvrdnjama nakon jedne kratke radionice kuhanja ili degustacije promijene mišljenje i požele naučiti više o kuhanju prirodnih sastojaka.
Budući da se edukacijom na području zdrave prehrane i stila života intenzivno bavim već deset godina (s naglaskom na praktičnim radionicama) te sam u izravnom dodiru s problemima i izazovima s kojima se naši polaznici svakodnevno susreću u kuhinji, vjerujem da se jednostavnim i primjenjivim trikovima može lako i brzo poboljšati kvaliteta kuhanja, a samim tim i kvaliteta života.
To nikako ne podrazumijeva višesatne seanse za štednjakom jer cilj je da se uz minimalan utrošak vremena pripremi ukusan i zdrav obrok.