Svjestan sam da je to problem, ali...
U novije je vrijeme hvalevrijedno to što se mnogi ljudi pitaju zašto nešto rade, želeći doći do srži, a ne samo tretirati posljedicu. Nema većeg problema nego kad si naredimo da nešto moramo, a ne dogovorimo se sami sa sobom.
Često ljudi kažu: „Svjestan sam da je to i to problem, ali…“ Ipak, da smo doista svjesni, ne bismo imali taj problem, ne bi tijelo miniralo naše pokušaje da nešto promijenimo. Biti svjestan značilo bi zapravo u potpunosti integrirati spoznaju, koja tada prožme i um i tijelo.
Problem kandide jedan je od gorućih problema u modernoj civilizaciji. Neodgovarajuća prehrana, ubrzan ritam života, neadekvatne reakcije na stres pogoduju razvoju raznih patogenih mikroorganizama jer takav način života stvara pogodnu sredinu za njihov rast.
Manjak ili višak elementa zemlje
Kao što ste sami spomenuli, na testu discipline najčešće padate u težim situacijama, onima u kojima ste se naviknuli „podignuti“ hranom. To je vrlo česta pogreška – u izazovnim situacijama naviknemo se tješiti hranom, a tako zapravo učimo mozak da to očekuje pri svakom sljedećem izazovu.
Sa stajališta tradicionalne kineske medicine, ljudi koji imaju problema s prehranom i disciplinom hranjenja nalaze se u disbalansu energije zemlje. Ako nedostaje energije zemlje, koja napaja slezenski meridijan i tanko crijevo, osoba pokazuje znakove „biranja po tanjuru“, gadljivosti na neke namirnice, kompliciranje u pristupu jelu („jedem ovo točno ovako i ovako“).
Takva je osoba mršavija, lošijega tena, tanje kože koja lako puca i isušuje se. Ljude, pak, koji imaju previše energije zemlje karakterizira povećan tek, gotovo lakomost na hranu, otežana probava, povećana tjelesna težina. Naravno, fluktuacije energija postoje i u danu, i u mjesecu, pa nam apetit svima ponekad pojačan, ali važno je razumjeti gdje je ravnoteža i kako se što više zadržavati u njoj.
Okusi koji nas snažno stimuliraju nisu nužno za svakog isti. Nekom odgovara čips, drugom čokolada, trećem ljuto začinjena jela – ovisno o tome kakav je sastav ostalih energija u tijelu, pa je u prvom slučaju posrijedi disbalans vode, u drugom vatre, a u trećem metala, da spomenem samo neke.
Slatka hrana potiče energiju vatre pa će izrazito slatke namirnice poput čokolade i kolača, ali i „zdravijih“ varijanti kao što su preslatke hrskave žitarice, prouzročiti velik i nagao disbalans ove energije u tijelu i izazvati šokove koji nam isprva neće naškoditi.
Brzi "popravci" u obliku loše hrane otupljuju osjetila
Da biste svoje tijelo odučili od tih navika koje vam štete, neće biti dovoljno da vam liječnik priprijeti ili pak da sami sebe korite idući dan. Bit će potrebno naučiti tijelo da voli drukčije okuse, no ako se u vama bore izuzetno jake emocije, suptilne arome zdravijih varijanti hrane neće vam odgovarati.
Kaže se: Ono si što jedeš, odnosno postajemo ono što jedemo. Jedemo li hranu koja nas brzo podiže, zadovoljava, to znači da i sa životom postupamo na isti način. Brzi „popravci“ u obliku loše hrane kojima privremeno gasimo alarme otupljuju naša savršena osjetila i još savršenije tijelo.
Aktivnosti u kojima uživate
Dakle, krenimo s promjenom iz korijena. Uvedite zdrave navike u svoj život – neku redovitu fizičku aktivnost koju ćete ispuniti uživanjem. Jedino će tako dati rezultat. Znači, odaberite nešto što će vas uveseljavati: zajedničku šetnju, trčanje ili brzo hodanje uz pjevanje ili glazbu u slušalicama. Uvedite redovitu meditacijsku ili relaksacijsku praksu koja će umiriti i uravnotežiti energiju zemlje.
Jedite tako da pokušate razaznati sve okuse u zalogaju. Tako ćete jesti sporije, bolje osjetiti hranu – pa čak i onu zdraviju, koju netrenirano nepce može proglasiti bljutavom. Poslušate li me, vidjet ćete da će ispadi biti rjeđi i polako potpuno prestati. I, za kraj, neobičan savjet iz udžbenika kineske medicine – uravnotežiti energiju zemlje i slezenski meridijan možemo gladeći kućnog ljubimca.