Što više prijatelja imamo, to nam je bolje. Ako jedan ne može pomoći u nekom kriznom trenutku, moći će drugi, zar ne? Čak je i istraživanje s britanskog sveučilišta Oxford pokazalo kako osobe koje imaju širi društveni krug lakše podnose emocionalnu, pa i fizičku bol.

No, istraživanje poznatog antropologa Robina Dunbara, profesora s Oxforda, pokazalo je kako većina nas može održavati u isto vrijeme odnos sa samo pet ljudi. Prema njegovu mišljenju, način na koji naš mozak funkcionira dopušta nam da imamo maksimalno pet najbližih prijatelja, 15 bliskih prijatelja, 35 osoba koje možemo nazvati prijateljima i još 100 njih koje smatramo bližim poznanicima.

Naš mozak jednostavno nije toliko razvijen da podnese sav teret brojnih prijateljstava pa ih, nekim automatizmom, svrstava u ladice prema važnosti, zaključili su istraživači. A, čak i mi, kao laici, možemo na primjeru vlastitog života zaključiti kako je nemoguće održavati uistinu blizak odnos s mnogo ljudi. I u ovom je slučaju važna kvaliteta, a ne kvantiteta.