Razlika između zavisti i ljubomore

Zavist se javlja kada netko drugi ima ili mi mislimo da ima nešto što mi želimo. Nasuprot tome, ljubomoru možda najjednostavnije možemo definirati kao strah od gubitka nekoga ili nečega.

Često vjerujemo da je ljubomora dokaz ljubavi. No ljubomora ima malo veze s ljubavi, a puno više veze s osjećajem nesigurnosti u kojem se miješaju strah i ljutnja. Prepustimo li joj se, poput legendarnog morskog čudovišta Krakena, potopit će naše samopouzdanje i samopoštovanje.

Želite li joj se othrvati, za početak budite brutalno iskreni prema sebi. Uhvati li vas, postavite si pitanje: “Jeste li ljuti?“.  Ako je odgovor “da“,  pitajte se što vas ljuti. Je li to što vas ljuti uistinu nešto neprihvatljivo ili ste samo ljuti jer ne vjerujete u sebe i jer vam nedostaje samopouzdanja?

Postavite granice

Ako je razlog ljubomore nečije ponašanje kojim se krše vaše vrijednosti, umjesto predbacivanja ili iskazivanja ljubomore, smireno postavite granice, izrecite što vam smeta i što želite. Dajte drugoj osobi slobodu odabira hoće li poštovati vaše zahtjeve. Sebi također darujte slobodu donošenja odluka u skladu s odgovorom koji ste dobili. Zdravi odnosi počivaju na uzajamnoj toleranciji, fleksibilnosti, autentičnosti, iskrenoj komunikaciji i odgovornosti, a ne na kontroli i ljubomori.

Međutim, što ako vas je strah postaviti granice ili ste shvatili da je vaša ljubomora neutemeljena, odnosno počiva isključivo na osjećaju nesigurnosti? Uzmite komad papira i ispišite sve svoje kvalitete i snage. Prisjetite se svojih postignuća i uspjeha. Poradite na razvoju samopouzdanja, samostalno ili uz pomoć terapeuta. Ključ dobrih odnosa jest povjerenje. Kako biste mogli imati povjerenja u druge, za početak trebate imati vjere u sebe.

"Zavidim" zamijenite sa "želim"

Naučili ste se nositi s ljubomorom, a što je sa zavisti? Riječima poznatog ruskog pjesnika Jevgenija Jevtušenka: “Zavist je uvreda upućena samome sebi“. Drugi imaju nešto što mi želimo, a mi nismo sigurni jesmo li sposobni to ostvariti. Ili, pak, umjesto da volimo i prihvatimo sebe kakvi jesmo, uspoređujemo se s drugima koji su po našoj procjeni bolji, ljepši, sposobniji ili je u njihovu dvorištu trava zelenija. Dio odrastanja jest prihvaćanje sebe kakvi jesmo sa svim kartama koje smo dobili. Sve što nam preostaje jest odigrati partiju svog života na najbolji način.

Stoga, umjesto da trošite vrijeme i energiju zavideći drugima, pokrenite se u smjeru ostvarenja onoga što želite. Svaki put kada osjetite zavist, zapišite na čemu ste zavidni. Primjerice, “Zavidim kolegici na promaknuću“, zatim preoblikujte rečenicu u cilj kojem težite: “Želim promaknuće ili bolji posao ili bolju plaću“.

Ako vjerujete da nije realno u potpunosti ostvariti to na čemu ste zavidni, pokušajte pronaći alternativu. Napravite plan i krenite u njegovu realizaciju. Ne bavite se drugima. Ne uspoređujte se s drugima. Usmjerite se na sebe. Postanite kreatori svoga života. Ne dopustite da budete samo zavidni promatrači.

Zahvalnost kao lijek

Drugi lijek protiv zavisti jest zahvalnost. Sjetite se svega što imate i na čemu možete biti zahvalni. Činite to svako jutro, toliko dugo dok ne postanete imuni na zavist. Ne zaboravite da je blagoslov ponekad i to što postojimo i imamo priliku proživjeti još jedan dan. Svaki problem s kojim se susretnemo ujedno je prilika. Dok Brad tuguje zbog raspada Brangeline, žene diljem svijeta, zahvaljujući ponudi jedne norveške aviokompanije, kupuju povoljnije jednokratne karte za L.A. Rekli bi naši stari, svako zlo za neko dobro.

Cijepite se na vrijeme protiv ljubomore i zavisti. Prve zaraze već su odavno počele. Zaraženih je svake godine sve više, a s porastom nesigurnosti i apokaliptičnih prognoza očekuje se epidemija. Odbijte sudjelovati u njezinu stvaranju, a za sve “nuspojave“ pitajte prijatelje i poznanike.