NEŠTO ILI NETKO VAM SMETA, A NE MOŽETE SE ODMAKNUTI: Nemojte trpjeti, u 4 koraka vratite mir (unatoč svemu)

Kako u 4 koraka vratiti mir? Ovako ćete se mentalno odvojiti od onoga što vas uznemirava...

Shutterstock

Katkad nas nešto ili netko jako iritira, ali situacija je takva da se ne možemo jednostavno udaljiti od toga. To ne znači da moramo trpjeti i osjećati se nemoćno dok u nama raste nervoza – stres i nemir možemo umanjiti jednostavnom vježbom usredotočene svjesnosti koju je moguće prakticirati bilo gdje.

1. Nađite mjesto na kojem možete stajati, sjesti ili leći kako biste dobili osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Triput duboko udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta. Potom nastavite disati kao i inače.

2. Osjetite kako vam je opušteno čelo, zatim oči, čeljust, cijelo lice. Osjetite opuštenost te nastavite opuštati vrat, ramena i trbuh. Zamislite kako vaše srce zrači poput sunca. Potom vidite sebe u središtu tog toplog svjetla.

3. Pošaljite sebi sljedeće namjere: Neka budem slobodan/na od patnje. Neka nađem mir i radost – poslije svakog ponavljanja napravite stanku kako biste se još više opustili.

4. Zamislite ono što vas iritira ili osobu koja vas iritira te kako ste odvojeni od toga; osobama možete nježno poželjeti: Budi slobodan/na od patnje, Nađi mir i radost. Zamijetite kakvo vam je disanje, kakvo vam je tijelo, kakav vam je um; osjećate li se opuštenije, je li vam lakše.


Izvor: mindful.org