Doprinos miru

Ravnoteža mira u svijetu može djelovati nedostižno, kao da su se udružile ogromne snage izvan naše kontrole. Ali možete zauzeti drugačiju perspektivu, postavljajući si cilj stvaranja mira svuda oko sebe. Izvor nasilja, rata, nezadovoljstva, pobune i nemira leži u svakome od nas. Kada postignete mirovnu svijest, u jogi poznatu kao Ahimsa (bezopasnost), na jedinstven ste način pridonijeli miru u svijetu. 

U narednom tjednu svoju svijest o miru možete razviti fokusirajući se na drugu naviku svaki dan. 

Ponedjeljak: Budite smireni i usredotočeni

Mir je prirodno stanje uma na njegovoj najdubljoj razini. Nemir započinje na male načine, kada ste zabrinuti, nemirni, rastreseni, kad osjećate nelagodu ili nezadovoljstvo. Danas osvijestite te signale iz svog unutarnjeg svijeta. Kad ih osjetite, odvojite trenutak za povrataka u svoj mirni prostor. Meditiranje ili jednostavno sjedenje u mirnom prostoru zatvorenih očiju, lagano i duboko udisanje, jako dobro djeluje. Današnja navika je naučiti kako se vratiti miru kad primijetimo da se od njega udaljavamo.

Utorak: Nemojte sudjelovati

Da biste pridonijeli miru, nemojte sudjelovati u suprotnom stavu. Danas izbjegavajte razgovore koji uključuju tračeve, optuživanje, umišljanja i rasprave o tome koliko je svijet grozan. Ne morate se ponašati kao da je sve već savršeno. Jednostavno se usredotočite na nesudjelovanje kad osjetite da se situacija kreće u negativnom smjeru.

Srijeda: Ne zauzimajte stranu

Mirovna svijest želi mir svima. To nije moguće ako zauzmete stranu i sudite protiv drugih. Danas budite svjesni svačijeg prava na mir. Kad se zateknete kako negativno reagirate na određenu osobu, skupinu, vjeru, etničku pripadnost ili sustav vjerovanja, sjetite se da je vaša želja za mirom jača od vašeg negativnog stava. 

Četvrtak: Namjera mira

Svijest o miru postaje sve moćnija kako se produbljuje. Jedan od načina za produbljivanje vaše svijesti je iznošenje namjere u svemir, što stvarno znači povezivanje s vašim višim ja. Danas, svaki put kad svjedočite ili se suočite sa situacijom koju treba mirno riješiti, zatražite iznutra da se put ka miru otvori svima. Sjednite mirno u ovoj namjeri nekoliko trenutaka, puštajući želju svoga srca svima koji nisu u miru.

Petak: Dijeljenje mira

Kad se ljudi mira okupe, oni povećavaju svoju svijest. Danas pronađite način da komunicirate s nekim drugim tko želi mir. To se može dogoditi kroz sjedenje s djetetom i upijanje njegove nedužnosti, ili raspravu o temi mira sa simpatičnom osobom. Možete razmisliti o pridruživanju grupi koja radi na bilo kojoj razini mira, poput sprječavanja nasilja ili pomoći problematičnim tinejdžerima. Osjetite toplinu dijeljenja svog mira s drugima.

Subota: Nesebična služba

Danas dopustite nekome da osjeća mir koji ste pronašli. Iskustvo dobrote, dobre volje i suosjećanja možete prenijeti na osobe kojima je potrebno. Posjetite starije osobe ili prijatelje kojima je potrebno suosjećanje. Vaš je cilj davanje i primanje na razini mira koja istovremeno koristi svima. 

Nedjelja: Mir duše 

Na najdubljoj razini vlada beskrajni mir, neometan igrom suprotnosti i sukobom tame naspram svjetlosti. Iz perspektive duše postoji samo čisto Biće. Danas, uzmite vremena za meditaciju o svojoj istinskoj prirodi kao neograničenoj ljubavi, suosjećanju, poštovanju prema životu i jedinstvu s božanskom prisutnošću. Pogledajte kako se svjetlost širi iz vašeg srca u svim smjerovima. Upijte ljepotu prirode i shvatite da ste neizostavan dio puta do prosvjetljenja koji je pred svima koji zakorače na put. Kao što postoji samo jedno stanje čistog Bića, tako postoji samo jedan mir koji jednako blagoslivlja svaku osobu.

Izvor: deepakchopra