7 životnih lekcija koje se ne uče u školi: Iako je akademsko znanje bitno, ono nije jedina stvar koja nas oblikuje

Unatoč tome što proces školovanja traje duže vrijeme, ne znači da nas uči svemu što trebamo znati

Jeremy Bishop / Unsplash

O školi često razmišljamo kao o mjestu gdje učimo sve ključne stvari u životu, ali postoje neke životne lekcije koje, iz bilo kojeg razloga, često ne uđu u nastavni plan i program. Lekcije koje učimo u sustavu obrazovanja postavljaju temelje za naše razumijevanje svijeta, ali koliko god takvo znanje bilo bitno, ono nije jedina stvar koja nas oblikuje, piše Hack Spirit.

Ovo je 7 ključnih životnih alata koji su nam potrebni u svakodnevnom životu.

1. Financijska pismenost

Većina nas nije učila financijskoj pismenosti u školi, ali ipak je to jedna od najvažnijih vještina u životu odrasle osobe. Radi se o razumijevanju kako novac funkcionira - kako ga zaraditi, uštedjeti, uložiti i mudro potrošiti - kao i o poznavanju vrijednosti novca i važnosti proračuna. Bez financijske pismenosti, vjerojatno ćemo donositi loše financijske odluke koje bi mogle dovesti do dugova, bankrota ili ne baš ugodnog umirovljenja.

2. Suočavanje s neuspjehom

U školi se svaki neuspjeh smatra katastrofom, ali u stvarnom svijetu učimo kako neuspjeh nikako nije kraj svijeta. Zapravo, to je sastavni dio života i rasta. U stvarnosti, suočavanje s neuspjesima bitna je životna vještina koja nas uči otpornosti, motivaciji i važnosti ustrajnosti.

3. Važnost empatije

U našem sve povezanijem svijetu, sposobnost razumijevanja i dijeljenja osjećaja drugih, poznata kao empatija, važnija je nego ikada. Ipak, unatoč njezinoj važnosti, empatija se eksplicitno ne podučava u većini škola. Međutim, jeste li znali da se empatija može naučiti i poboljšati u bilo kojoj dobi? Istraživanja su pokazala da se mozak može istrenirati da postane empatičniji. Ovo je sjajna vijest jer bi svatko, u bilo kojoj dobi, u teoriji trebao moći naučiti kako biti empatičniji.

4. Umijeće pregovaranja

Od cjenkanja na lokalnoj tržnici do pregovora o povišici plaće, umijeće pregovaranja je vještina koju koristimo češće nego što smo svjesni. Pregovaranje nije o "pobjedi" ili izvlačenju maksimuma od druge osobe, nego o pronalaženju rješenja koje je prihvatljivo za sve uključene strane. Naučiti kako učinkovito pregovarati može nam pomoći na brojne načine - od rješavanja sukoba i izgradnje boljih odnosa do postizanja naših ciljeva i napredovanja u karijeri.

5. Prihvaćanje različitosti

Živimo u predivno raznolikom svijetu, ispunjenom ljudima različitih rasa, religija, kultura i uvjerenja. Razumijevanje i prihvaćanje ove raznolikosti ključna je životna vještina koja se često zanemaruje u tradicionalnom obrazovanju. Prihvaćanje različitosti ne znači samo priznavanje razlika. Radi se o njihovom razumijevanju i poštovanju te prepoznavanju vrijednosti koju donose našem svijetu.

6. Važnost brige o sebi

U našem brzom svijetu, lako je biti uhvaćen u užurbanost života. Često dajemo prednost poslu, učenju ili brizi za druge ispred vlastite dobrobiti. Uvjetovani smo misliti da je odvajanje vremena za sebe sebično ili luksuz koji si ne možemo priuštiti, ali istina je da je briga o sebi ključna za naše fizičko, emocionalno i mentalno zdravlje.

7. Vrijednost ljubaznosti

Tijekom odrastanja često su mi govorili da je ljubaznost vrlina, ali tek kada sam iz prve ruke iskusio njegovu snagu, doista sam shvatio njegovu vrijednost. Ljubaznost je moćno oruđe koje svi posjedujemo - to je lekcija koju treba naučiti rano, kako bismo svi odrastali upoznajući vrijednost ljubaznosti prema drugima.