Ne želite da vas drugi uzimaju zdravo za gotovo? Vrijeme je da se oprostite od ovih 5 štetnih navika

Naši postupci i izbori u odnosima s drugima odraz su samopoštovanja - evo koja ponašanja promijeniti ako osjećate da vas drugi uzimaju zdravo za gotovo

Shutterstock

Osjećate li da vas bliske osobe uzimaju previše često zdravo za gotovo? Bez obzira radi li se o članu obitelji, prijatelju ili čak partneru, postoji velika vjerojatnost da ste im to zapravo - dozvolili, navodi Hack Spirit.

Evo kojih se 5 ponašanja morate riješiti kako biste postali osoba puna samopoštovanja.

1. Stalno govoriti "da"

U vezama želimo ugoditi partneru. To je prirodan instinkt, ukorijenjen u našoj želji za skladom i međusobnom naklonošću. Međutim, postoji opasnost u stalnom izgovaranju "da" na partnerove zahtjeve ili želje.

To može dovesti do jednostrane dinamike gdje se naše potrebe i želje stalno zanemaruju. Ipak, ovo nikako ne znači da trebate postati negativac, već je riječ o pronalaženju ravnoteže.

2. Stavljanje njihovih potreba ispred svojih

Osobe u vezama nerijetko stavljaju partnerove potrebe iznad vlastitih. Ako prilagođavate svoj raspored kako biste se uskladili s njihovim planovima, razmislite o tome rade li oni to za vas.

Važno je brinuti o potrebama osobe pored sebe, ali nije nimalo sebično očekivati isto zauzvrat. Osigurajte na vrijeme da vaše želje ne budu zanemarene i da se drugi prema njima odnose s poštovanjem.

3. Zanemarivanje crvenih zastavica

Ako gledajući unatrag shvatite kako se vaše vrijednosti ne poštuju, a vi ih ignorirate – važno je odmah napraviti nešto po tom pitanju. Ne prihvaćajte sve kao šalu i ne zanemarujte nečiju moguću zlonamjernost.

Crvene zastavice se s vremenom mogu samo nagomilati i stvoriti nezdravu dinamiku, što dovodi do postupnog narušavanja samopouzdanja i osjećaja vrijednosti.

4. Pretjerana komunikacija

Otvorena i učinkovita komunikacija slavi se kao ključ uspješne veze, i to je istina, ali postoji zamka. Pretjerana komunikacija može ponekad imati suprotan učinak, pogotovo kada se pretvori u neprekidnu struju misli, osjećaja i ažuriranja o vašem danu.

Stalno obavještavanje partnera o svakom detalju iz života može nenamjerno učiniti da oni osjete kako se ne moraju truditi ostati povezani ili vas razumjeti. To ne znači da biste trebali skrivati informacije ili čuvati tajne, već pronaći ritam koji omogućuje komunikaciji da bude alat za povezivanje i razumijevanje, a ne samo otvoreni dnevnik.

5. Prevelika dostupnost

Slično kao i s pretjeranom komunikacijom, prevelika dostupnost može biti kontraproduktivna. Ako ste uvijek spremni sve ostaviti u bilo kojem trenutku, to može dovesti do toga da se vaš partner previše navikne na vašu stalnu prisutnost.

Stvaranje malo oskudice učinit će vašu prisutnost vrjednijom. Nije riječ o tome da glumite nedostupnost ili budete nepotrebno distancirani, nego se bavite svojim interesima i imate vrijeme samo za sebe.