Ako osjećate preopterećenje, osvijestite ovih 5 istina: Stručnjaci savjetuju kako konačno staviti sebe na prvo mjesto

Preopterećenje u poslu, odnosima i osobnim ciljevima do točke izgaranja nije plemenito, nego nepotrebno samouništenje

Shutterstock

U današnjem svijetu svi smo preopterećeni različitim stvarima i očekivanjima od drugih, ali i nas samih. Nerijetko nas muči jesmo li dali premalo od sebe na poslu, bili nedovoljno prisutan prijatelj ili ljubavni partner, bez da promislimo što su zapravo bila naša očekivanja od drugih osoba ili situacija, piše Thought Catalog.

Iako je teško staviti sebe na prvo mjesto u baš svakoj situaciji, potrebno je učiti kako si pružiti samopomoć kada nam je ona najpotrebnija. Stručnjaci naglašavaju važnost brige o sebi i vlastitom blagostanju, jer bez ovih stavki ne postoji sretan i ugodan život.

Evo koje istine trebate osvijestiti ako se i dalje mučite s različitim oblicima preopterećenja; u poslu, odnosima ili osobnim ciljevima.

1. Ne morate biti korisni da biste bili voljeni.

Pravi ljudi vas vole zbog onoga što jeste, a ne zbog onoga što možete učiniti za njih. Netko tko prestane zvati čim mu nemate što ponuditi vjerojatno ionako nije osoba za koju ste mislili da jest - to nije netko koga želite u blizini svojega srca, pustite ih.

2. Možete dati drugima tek kada prvo 'nahranite' sebe.

Zaista je lijepa stvar ponuditi ruku pomoći onima kojima je potrebna, ali ne možete u potpunosti biti tu za druge dok se prvo ne pojavite za sebe. Pobrinite se za svoje potrebe, a tek onda nazovite svoju najbolju prijateljicu. Naravno, osim ako nije opravdana hitnost, ali većina stvari ipak može pričekati. 

3. Granice vas čuvaju, a ne zatvaraju. 

Granice jačaju vaše odnose, one stvaraju jasne smjernice za očekivanja, ostavljajući manje prostora za negodovanje sa svih strana. Sukob ne uništava odnose, ali zamjeranje bi moglo. Komunicirajte ono što trebate od drugih i čujte što vaši voljeni također imaju za reći. Vodite važne razgovore o tome što možete, a što nećete prihvatiti i zatim se toga držite. 

4. Vaše zdravlje i blagostanje su sve.

To vrijedi za vaše fizičko, mentalno, emocionalno, duhovno i financijsko zdravlje. Brinite se o sebi na način koji godi vama i vašem životu.

5. Vi ste glavni lik svoje priče. 

Prestanite se skrivati iza zavjesa tuđih želja, potreba i snova. Ovo je vaš život i sada je pravi trenutak da se počnete tako ponašati. Budite znatiželjni o sebi na način koji nudite drugima - pružite sebi ljubaznost, milost i brigu koju pružate drugima, jer vi to zaista zaslužujete.