5 toksičnih situacija koje privlače osobe bez samopoštovanja: Ovo su sasvim jasni znakovi da ne volite sebe dovoljno

Ako se u svakodnevici često nalazite u ovim okolnostima, vjerojatno se ne volite i ne poštujete dovoljno pa privlačite nesretne prilike

Shutterstock

Prepoznavanje vlastitog osjećaja nedovoljnog samopoštovanja i manjka ljubavi koju pokazujete prema sebi moguće je uz razmatranje okolnosti koje vam se učestalo događaju u životu. Zapamtite, bez obzira na sve, zaslužujete ljubav, poštovanje i sve dobre stvari koje vam život nudi, piše Hack Spirit.

Nažalost, nije rijetkost da dođe do toga da netko ne cijeni sebe onako kako bi trebao, ali uz dosljedan rad ovaj je problem moguće privesti kraju. No, prije svega potrebno je problem i osvijestiti.

Evo kojih 5 toksičnih situacija konstantno privlače osobe bez samopoštovanja.

1. Nezdravi odnosi

Kada se ne volite dovoljno, često se zadovoljite odnosom koji zapravo uopće ne priželjkujete. Dopuštate ljudima da vas loše tretiraju jer duboko u sebi vjerujete da je to sve što zaslužujete, ali ovo nikako nije zdrav obrazac ponašanja.

Zaslužujete biti voljeni, poštovani i cijenjeni. Upamtite ovo – način na koji se ljudi ponašaju prema vama, odraz je toga kako gledate i cijenite sebe. Dakle, prvo zavolite sebe i gledajte kako će vas drugi slijediti.

2. Stalna sumnja u sebe

Ako vas često muči sumnja u sebe, bilo da se radi o karijernoj ili sasvim usputnoj odluci, trebali biste stati i razmisliti koliko vam ovo ponašanje šteti. Kada pomislite da nešto ne možete ili ne znate napraviti, pokušajte priču preokrenuti u pozitivnom smjeru. U početku će ovo izgledati pomalo usiljeno, ali brzo će vam postati prirodno.

To je putovanje, naravno, ali ono na koje se isplati krenuti jer kada vjerujete sebi, možete upravljati životom s malo više lakoće i puno manje stresa.

3. Prihvaćanje manje od zasluženog

Ponekad očekujemo jasnu pohvalu na poslu ili u osobnom odnosu, ali nerijetko se to ne dogodi. Koliko god se ponekad trudili, to jednostavno neće biti dovoljno i moglo bi krivo izgledati kao da niste zadovoljili nekakvu ili nečiju 'normu'.

Kada volite sebe, shvaćate svoju vrijednost i odbijate prihvatiti išta manje. Ne radi se o tome da imate pravo, već o tome da prepoznate svoju vrijednost i zauzmete se za nju.

4. Zanemarivanje osobnih potreba

Jeste li se ikada našli toliko obuzeti brigom o drugima da zaboravite brinuti o sebi? Lako je upasti u zamku misleći da je stavljanje drugih na prvo mjesto plemenito. Ipak, kada se radi o cijeni zanemarivanja vlastitih potreba, to je siguran znak da si ne pružate ljubav koju trebate.

Briga o sebi nije sebična – ona je neophodna. Voljeti sebe znači priznati svoje potrebe i učiniti ih prioritetom. To uključuje slušanje svoga tijela, brige za svoj um i hrane za svoju dušu.

5. Ostanak u svojoj zoni udobnosti

Posljednja toksična situacija je sljedeća - ostati u svojoj zoni udobnosti. Tako je jednostavno, zar ne? Držati se onoga što znate, a ujedno izbjegavati riskirati ili isprobavati nove stvari zbog straha od neuspjeha.

No, rast se događa izvan vaše zone udobnosti. Kada volite sebe, razumijete da je u redu riskirati i činiti pogreške. Uostalom, tako učite, rastete i otkrivate svoj puni potencijal.