RECEPT ZA POPULARAN JAMU NAPITAK: Osim što je ukusan, ima protuupalna, antioksidativna i antivirusna svojstva

Jamu je tradicionalni indonezijski ljekoviti pripravak od korijenja, bilja, cvijeća, kora i začina. Evo kako ga pripremiti

Shutterstock

Jedna od jednostavnijih verzija jamu napitka ima sve više poklonika među virtualnom wellness zajednicom jer, osim što je ukusan, ima protuupalna, antioksidativna, antivirusna i antibakterijska svojstva.

Isprobajte sami:

1 šalica svježe kurkume, očišćene i nasjeckane
½ šalice svježeg đumbira, očišćenog i nasjeckanog
4 šalice vode
½ šalice meda
¼ šalice svježe cijeđenog soka od 2 - 3 limete

U blender dodajte kurkumu, đumbir i vodu. Blendajte dok se sastojci ravnomjerno ne smiksaju. Ulijte smjesu u lonac pa stavite kuhati na srednje jaki plamen. Kad prokuha, smanjite vatru tako da napitak lagano krčka oko 15 minuta. Maknite lonac s vatre pa napitak začinite medom i sokom od limete. Promiješajte pa procijedite kroz sito. Prelijte u staklenku i čuvajte u hladnjaku. Napitak možete piti topao, na sobnoj temperaturi ili rashlađen kockicama leda.