Od tradicionalnih ribljih jela u našoj kuhinji, do ribljeg menija u restoranu ili čak sushija: bilo bi teško zamisliti prehranu bez ribe, dok globalna potražnja za proizvodima i dalje raste. U prosjeku, globalno svaka osoba pojede 19.2 kilograma ribe godišnje – to je gotovo dva puta više nego prije 50 godina. Povećanjem broja velikih ribarskih flota pokušava se zadovoljiti potražnja za ribom, ali ne bez posljedica.

Beskrajno prostranstvo mora i oceana pokazalo se na žalost – konačnim. Barem što se tiče ribljih stokova. Trenutno iz mora raznim mrežama i ostalim ribarskim alatima lovimo dva do tri puta više ribe nego što nam more može održivo osigurati. Tako se danas više od 90% ribljih stokova iskorištava do maksimuma ili je već prelovljeno.

Dobra vijest je da svi možemo prodonijeti rješavanju problema. Odgovornom kupnjom, odnosno odabirom održivih proizvoda iz ribarstva, izravno utječemo i na samu ponudu proizvoda unutar maloprodajnih trgovina. Također, svojim potrošačkim navikama možemo utjecati na poboljšanje ulovnih i uzgojnih metoda.