Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrijte svog prirodnog čuvara - radionica Ana-Marije Jagodić Rukavine

"Štit" je još jedna u nizu mini radionica Ana-Marije Jagodić Rukavine, kraeatorice programa Body Healing Story, koja pomaže polaznicma da osnaže samopouzdanje i jasno odrede svoje granice u odnosima s drugima

 ana marija jagodić rukavina Izvor: Profimedia/Shutterstock

Osjećaj vlastite nemoći

Upoznavanjem uzročno-posljedičnih veza naših energetskih centara i tijela možemo sami sebi pomoći i odgovoriti na mnoga pitanja, ukloniti dugogodišnje blokade i okrenuti život na vitalan i radostan put.

Svi smo mi u sebi i dalje ona mala djeca željna pažnje, pohvale, zagrljaja, ljubavi, a kada se pogledamo u ogledalo, često ne vidimo što je to što istinski osjećamo i želimo, već vidimo neki oklop, štit koji smo sagradili oko sebe. Nijedno ljudsko biće ne može podnijeti iskustvo vlastite nemoći koje ga čini obamrlim pa ulogama, titulama, prezentacijom vješto učimo kompenzirati taj naš unutrašnji strah, krivnju ili pak sram nastao zbog osjećaja nevrijednosti.

Dok smo tako uronjeni u osjećaj nemoći, tuđe nam se pobjede čine još većima, izgleda nam da drugi imaju moć nad nama. Ali to je samo naša percepcija u trenucima kada ne osjećamo ili ne poštujemo vlastitu snagu, kada nemamo povjerenje da samostalno možemo obavljati zadatke i u tome biti odlučni. Područje tijela gdje leži naše samopouzdanje je naš trbuh, točnije gornji dio trbuha ispod rebara. Iz njega se rađa volja za djelovanjem i ostvarivanjem osobnih potencijala i sposobnosti.

Štit je tek prividni čuvar

Ako nemamo snagu volje da bismo proveli ciljeve u djela, za što nam je potrebna unutarnja snaga, onda imamo prirodnu potrebu da se štitimo. Zbog toga se ne želimo društvu prikazati u potpunosti, ne želimo da se otkriju naše mane i slabosti. Štit nas stoga naizgled čuva i smiruje, ali on je tek prividni čuvar. On gasi naše potencijale, našu vatru.

Osvijestimo li da je štit svojevrsna gluma, možda ćemo pokušati ukloniti ga i pokrenuti novu fazu života, što može donijeti preobrazbu u kojoj ćemo otkriti  samopoštovanje, spontanost, razigranost, slobodu, ali i samodisciplinu i odgovornost. To je, dakako, proces koji se ne događa preko noći i da bismo u njemu ustrajali potrebno je razumijevanje i sućut za svoj dosadašnji život pa i načine na koje smo se dosad štitili.

Kada učimo živjeti autentično, spomenuti energetski centar koji se nalazi na području trbuha podržava nas da se izjasnimo. On nam pomaže da osjetimo u sebi je li naš odgovor na podražaje „da“ ili „ne“ te da te odgovore bez straha, krivnje i zbunjenosti izrazimo. Tako pokazujemo svijetu za što smo ovamo došli. Zapamtimo da nismo svi stvoreni za sve.

 Ana-Marija Jagodić Rukavina
Ana-Marija Jagodić Rukavina
Izvor: Privatni album Kako probavljate hranu kad ste s ljudima koji vam smetaju?

Ako se nekome divimo zbog njegovih sposobnosti, a sami nemamo njegov potencijal, to ne smije smanjivati naše samopouzdanje jer nas ne čini manjkavim ni manje vrijednim. To samo znači da je naš osobni potencijal drugačiji i umjeren na druge stvari. Imamo li zdrave granice zbog kojih dobro poznajemo sebe (dakle, znamo što želimo, koje su nam sposobnosti te koja je naša misija) te znamo odijeliti sebe od drugih dok s njima surađujemo, nećemo imati problema s egom. 

Iz ovog energetskog centra učimo komunicirati s drugim ljudima. Tu nam pomažu živčani završeci (gangliji) koji kontroliraju većinu probave i eliminacije. Promatrajte kako se probavlja hrana ili kakvog ste apetita dok ste u situacijama ili s ljudima koji vam smetaju, od kojih se želite zaštititi… Ili nastaje mekana stolica kao posljedica straha ili tvrda stolica kao posljedica grča i ljutnje. Zato je važno uravnotežiti prehranu jer ćemo izborom raznovrsnih namirnica olakšati transformaciju energije probave u energiju interakcije.

Tvrd trbuh, mekan trbuh

Probava nam može oduzeti puno energije. To potvrđuju pretili ljudi. Njihova inertnost, i to ne samo fizička, nego i u interakcijama s drugim ljudima posljedica je niskog samopouzdanja i potrebe za stalnom zaštitom okoline. S druge strane, primjećujemo da su osobe koje imaju kronično tvrd trbuh ekstremno dominantni u interakcijama, ne mogu prestati pričati, taktika preživljavanja im je snaga i prevlast, opsjednuti su djelima, a ne kvalitetama bića u cjelini, neprestano su u pokretu, stalno pobuđeni i pod stresom - ukratko, imaju višak energije koju blokiraju napetošću mišića.

Osobe koje imaju mekan trbuh, slabe mišiće i masnoću nakupljenu oko trbuha imaju prigušenu energiju te je lako gube. Takve osobe karakterizira slaba volja, nedostatak spontanosti, sram, samosažaljenje, prepuštaju vodstvo drugima i općenito su pasivni u odnosima.

Iscjeljivanje trećeg energetskog centra

Iz našeg se trbuha distribuira energija cijelom našem sustavu, a on će prvi reagirati na okolinu u kojoj se nalazite. Npr. osjetite utjecaj na svoj treći energetski centar kada uđete na živu zabavu, koncert ili u intenzivnu raspravu. Tada se naši živčani gangliji pojačano stimuliraju i pale vatru za akciju ili pak čine suprotno – skupljaju se, gase vatru i povlače se. Većina nas je doživjela iskustvo oba pola. No, važno je poticati svoju snagu i zahvaljujući njoj stvarati zdravu interakciju s okolinom. U tom slučaju nam štit kao umjetno lice nije potreban.

Iscjeljivanje trećeg energetskog centra presudno je za zdravlje metabolizma, dobro raspoređivanje energije u tijelu te ravnotežu između odgovornosti i slobode u životu. Iscjeljenju će pridonijeti lagana hrana bez puno masnoća, šećera i umjetnih tvari, što će pridonijeti kondiciji, osjećaju osobne moći, ali i zaigranosti. Ovaj centar možemo podržati i nošenjem žute odjeće jer je povezan sa suncem. Upravo zato može pomoći i boravak na otvorenom.

Radionica

Ako želite ostvariti i osnažiti svoje samopouzdanje te razumjeti prirodnog čuvara u sebi, pridružite se radionici koja će se održati 22. veljače u 20 sati u PBS Centru sportske izvrsnosti. Na njoj će polaznici pokretom, disanjem, posebnom vibracijom glazbe na 320 i 432 Hz te masažom pokrenuti i balansirati energiju trbuha i probavu. Radionica je prilagođena svim uzrastima te podjednako muškarcima i ženama.

Radionicu vodi kineziologinja Ana-Marija Jagodić Rukavina uz asistenticu instruktoricu body tehnike i zvukoterapeuta Petru Crnetić.

Više doznajte FB: Body Healing Story ili na telefon 099 5105 240, a mjesto rezervirajte na [email protected]

Najnovije