Bezglutenska varijanta
150 g prosenog brašna
150 g rižina brašna
150 g brašna od kvinoje (kvinoja praha)
50 g tapioke ili kukuruznog škroba
¼ žličice kvasca
1 žlica soli
450 ml vode
1. Pomiješajte brašno, sol i kvasac pa umiješajte vodu. Nemojte mijesiti, nego pomiješajte kuhačom tek toliko da se sastojci povežu. Tijesto ostavite da se diže pokriveno plastičnom folijom oko 12 sati. (Gotovo tijesto dosta je mekano.)
2. Nakon što je odstajalo, tijesto lagano preklopite lopaticom za tijesto sa svih strana prema sredini. Ostavite da se diže još dva sata.
3. Pećnicu zagrijte na 220 °C. U pećnicu stavite i posudu u kojoj namjeravate peći. Neka se grije 15-30 minuta (ovisno o debljini posude).
4. Tijesto prebacite u zagrijanu posudu i pecite 30 minuta poklopljeno te oko 15 minuta otklopljeno.
Najbolje ga je peći u gusanoj ili keramičkoj posudi s poklopcem, ali može se peći i u manjem loncu ili u vatrostalnoj posudi. Po želji ga prije pečenja možete posuti sjemenkama.
Kruh s kvascem koji se ne mijesi
Odlučite li jesti domaći kruh, izbjeći ćete mnoštvo industrijskih aditiva. Evo recepta za bezglutenski kruh koji se ne mijesi
Još iz kategorije