UPOZNAJTE SE SA SVIM DOBROBITIMA BAZGE: Za što je dobar njezin cvijet, a za što bobice?

Predstavljamo vam obilje zdravstvenih prednosti jedne od najstarijih i najljekovitijih biljaka svijeta. Uz to donosimo i ukusan recept za domaći sirup od bazge!

Shutterstock

Kada govorimo o najstarijim i najljekovitijim biljkama svijeta, svakako moramo spomenuti bazgu. Stari Egipćani su je koristili za poboljšanje tena i liječenje opeklina, Indijanskim starosjediocima služila je za snižavanje temperature i liječenje reume, a Hipokrat, otac medicine, jednom prilikom izjavio je da mu biljka bazge može zamijeniti sve lijekove.

U povijesti različiti dijelovi bazge koristili su se u medicinske i kulinarske svrhe. Od cvjetova, koji su se najčešće brali krajem svibnja, se kuhao čaj, sirup ili sok, ali i pripremale su se i mnoge druge delikatese. Tako su bili veoma popularni pohani bazgini cvjetovi, kao i ocat od bazge. Uz cvjetove, imamo i njezin plod – tamnocrvene bobice koje dozrijevaju na jesen i od kojih su se najčešće izrađivali sirupi, sokovi, pekmezi i vina od bazge.

Zdravstvene prednosti cvijeta bazge

Cvjetovi bazge bogati su glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Neke od njihovih ključnih zdravstvenih prednosti uključuju: održavanje zdravlja sinusa – zbog čega može uvelike pomoći tijekom jakih prehlada i alergija, snižavanje visoke temperature i protuupalnih procesa, kao i za održavanje zdravlja kože i lijepog tena, piše Wild Dispensary.

Zdravstvene prednosti bobica bazge

Shutterstock 

Plodovi ove biljke su pak bogati alkaloidima, karotenima, taninima, organskom kiselinom i vitaminima A, B i C. Utvrđeno je da ove bobice pomažu u smanjenju trajanja i težine simptoma gripe i ostalih prehlada, pogoduju zdravlju srca samim time što smanjuju razine kolesterola i šećera u krvi, kao što se vjeruje da pomažu u borbi protiv raka, podižu razinu imuniteta kao što i pomažu u zaštiti protiv UV zraka, kako piše heathline.

Pripremite domaći sirup od cvjetova bazge

Sad je idealno vrijeme da si nabavite cvjetove bazge i od njih pripremite ukusan sirup. Kada berete - ne uzimajte s drveća u blizini ceste ili u blizini industrijskih mjesta. Isto tako pripazite da ne uberete sve cvijeće (jer u tom slučaju neće biti bobica najesen).

Sastojci:

2 i ½ kg bijelog šećera
2 limuna
20 svježih glavica bazge, podrezane stabljike
85 g limunske kiseline

Priprema:

Stavite šećer i 1,5 litre vode u najveći lonac koji imate. Lagano zagrijte, bez ključanja, dok se šećer ne otopi. Povremeno ga promiješajte. Priborom za guljenje krumpira očistite koricu limuna, a zatim limune narežite na kolutove, piše BBC food.

Nakon što se šećer otopi, a voda proključa, ugasite vatru. Napunite novu posudu za pranje cvjetova hladnom vodom. Lagano protresite cvijeće kako biste otklonili prljavštinu ili bube. Nakon toga cvjetove izvadite, lagano protresite i prebacite u drugu posudu zajedno s limunom, koricom i limunskom kiselinom, a zatim dobro promiješajte. Pokrijte posudu i ostavite da odstoji 24 sata.

Čistim kuhinjskim ručnikom obložite cjedilo, a zatim ga stavite na veliku zdjelu ili tavu. Ulijte sirup – pustite da polako kaplje. Odbacite komadiće koji su ostali u ručniku. Lijevkom napunite sterilizirane boce. Nakon toga sirup je odmah spreman za piće i čuva se u hladnjaku do 6 tjedana. Možete ga i zamrznuti u plastičnim posudama ili posudama za led i po potrebi odmrzavati.