Ruže Sve su jestive (osim špricanih pesticidima), ali bijele su ukusnije od crvenih. Mogu se koristiti sirove u salatama, kao ukras za slastice ili pak za aromatizaciju pića. Latice ruže zamotane u vlažnu krpu mogu trajati i do tjedan dana u hladnjaku.
Bagrem Kad šećete šumom, a nemate užinu sa sobom, grozdovi bagremova cvijeća odličan su obrok. Od cvjetova bagrema možete praviti fritule, palačinke, salate i kolače.
Maslačak Koristite ga dok je još u pupoljku i dodajte salatama ili sirnim namazima. Možete praviti i čaj od cvjetova maslačka koji je blagotvoran za cijeli organizam.
Sljez Njegove blijedoljubičaste cvjetove možete dodati u sva jela – variva, salate i slastice poput voćnih salata i pudinga.
Boražina ili POREČ Cijela je biljka vrlo ukusna, ali treba napomenuti da zbog pirolizidnih alkaloida koje sadrži može prouzročiti oštećenje jetara pa je treba umjereno konzumirati (ne preporučuje se osobama koje imaju problema s jetrima).
Dragoljub Zdrav cvijet pikantna okusa djeluje kao antibiotik, antiseptik, diuretik i ima antibakterijska svojstva. Zbog jačine nije prikladan za djecu i osobe sa želučanim problemima te bubrežnim bolestima.
Neven Koriste se latice jer je cijeli cvijet nešto gorči. Može se dodati u slana jela. No previše nevena kod osoba koje su sklone alergijama može izazvati osip.
Bazga Jede se sirova kao dodatak voćnim ili povrtnim salatama. Kušajte salatu od krastavaca s cvjetovima bazge i malo bučina ili maslinova ulja, a to je pravo iznenađenje za nepce. Može se dodati i kolačima, varivima, pitama, prirodnim sokovima...
Jaglac Može se pripremati sirov, kao dodatak salati ili varivima.
Podbjel Bolje ga je kuhati nego jesti sirovog, a zbog egzotične arome odličan je dodatak umacima za tjesteninu ili varivu s krumpirom.