Cvijet bazge berite kada je vrijeme sunčano, kada su cvjetovi suhi i otvoreni te, naravno, što dalje od prometnih cesta. Dio osušite za čaj koji će pomoći kod prehlada i infekcija, a ostale ispecite, napravite slatki omlet ili ukusni sirup.

Sirup od bazge

Dva kilograma smeđeg šećera ili meda rastopite u dvije litre vrele vode i dodajte 100 g limunske kiseline.

Uzmite 30 cvjetova bazge i odrežite im stabljiku. Tri limuna narežite na kriške i stavite ih zajedno s svjetovima u slatku vodu. Pustite da stoji dva dana. Zatim sirup procijedite i nalijte ga u čiste staklenke. Ponudite ga razrijeđenoga s običnom ili mineralnom vodom, možete ga dodati i u limunadu, šampanjac ili voćni punč. Ako ste ga radili s medom, morate prije popiti nego ako je u njemu šećer jer ima kraći rok trajanja.

Slatka pohana bazga

Umiješajte 200 g brašna, 125 ml bijeloga vina (ili piva) i 2 žutanjka. Dva bjelanjka istucite u čvrsti snijeg i umiješajte ga u tijesto. Približno 10 cvjetova bazge umočite u tijesto. Kratko ih prepržite na vrućoj masnoći (ulje, maslac ili kokosovo ulje) do zlatnožute boje, pazite da nimalo ne zagore jer su onda gorkog okusa. Ocijedite ih i pospite šećerom u prahu.