DOMAĆI LJEKOVITI PRIPRAVCI: Iskoristite popularne blagdanske začine za borbu protiv zimskih prehlada i probavnih tegoba

Prirodni lijekovi za prehladu i probavu kriju se u blagdanskim začinima - evo recepata

Pexels

OKREPLJUJUĆI CHAI

U zimskim mjesecima ispijanje čaja s odabranim začinskim i ljekovitim biljkama grije tijelo, pospješuje probavu i podržava imunosni sustav. Ajurvedska medicina u tu svrhu preporučuje ispijanje chaija. Riječ je o ukusnom kremastom napitku koji se priprema od crnog čaja, kuhanog mlijeka i začina. U chaiju se obično nalaze cimet, kardamom, klinčić, đumbir, koromač i crni papar, dajući mu slatkasto-ljutkast okus. Umjesto crnog čaja može se koristiti rooibos koji obiluje antioksidansima, a ujedno ima nježan okus i lijepu crvenu boju.

Okrepljujući chai izvrstan je za poslijepodnevno opuštanje, a može se piti i prije spavanja kako bi nježno potaknuo probavu večernjeg obroka i olakšao spavanje.

Sastojci:

6 šalica vode
14 mahuna zelenog kardamoma
12 klinčića
16 cijelih zrna crnog papra
2 do 3 štapića cimeta
4 kriške korijena đumbira
1/2 do 1 žličice sjemenki anisa ili koromača
2 žlice crnog čaja ili rooibosa
do 2 žlice (ukupna količina) drugih ljekovitih biljaka koje osnažuju imunitet, npr. cvijet nevena, plod divlje ruže, bobice ili cvijet bazge, echinacea, sveti bosiljak
1 do 2 šalice mlijeka ili biljne zamjene za mlijeko (npr. od soje, zobi ili badema)
med po želji

Priprema:

U mužaru usitnite mahune kardamoma, zrna papra, klinčiće i sjemenke anisa. Usitnjenu smjesu stavite u lonac zajedno s kriškama đumbira i štapićima cimeta te dolijte vodu i poklopite.

Kuhajte 15 do 20 minuta, s malo odmaknutim poklopcem na vrhu lonca, pazeći da čaj ne iskipi. Maknite s vatre, dodajte crni čaj (ili po želji rooibos) te kuhajte još 5 minuta. Procijedite čaj, isperite lonac i u njega ponovno ulijte čaj.

Dodajte mlijeko i med po želji kako biste dobili kremasti napitak. Lagano ga zagrijte dok ne postane vruć.

BOŽIĆNI ELIKSIR

Sastojci:

2 šalice crvenih zrna nara
fino usitnjena korica jedne neprskane naranče
1/4 šalice sitno nasjeckanih suhih datulja
pola žličice cejlonskog cimeta
7 zrna pimenta
1 mahuna vanilije, sitno nasjeckana
1 žličica svježeg đumbira ili 1/4 žličice đumbira u prahu
1/4 žličice anisa u prahu
3 šalice brendija (mora dobro prekriti sve sastojke)
1 šalica meda od bagrema ili agavina sirupa

Priprema:

Sve sastojke, osim meda, stavite u čistu i suhu staklenku. Potom ih prelijte medom pa brendijem, tako da bude 5 cm sloja brendija povrh prelivene mješavine.

Poklopite staklenku (ili plastičnim poklopcem ili metalni poklopac obložite prozirnom folijom za hranu). Svaki dan staklenku protresite kako bi se sastojci bolje proželi.

Nakon 3 do 4 tjedna procijedite eliksir preko sitnog cjedila obloženog gazom. Po potrebi još jednom procijedite preko papirnatog filtra za kavu.

Ulijte eliksir u čistu bočicu i koristite ga kao aperitiv ili digestiv.

Pexels 

AROMATIČNI MED

Pomaže kod otežane probave i nadutosti, prehlade i kašlja. Može se koristiti i kao dodatak jelima (npr. za spravljanje marinada) i napicima.

Sastojci:

1 šalica meda (po mogućnosti od kadulje)
2 žlice lavande u prahu
1 žlica ružmarina u prahu
1 žlica anisa u prahu
1/2 žličice cejlonskog cimeta u prahu
1/2 žličice muškatnog oraščića u prahu

Priprema:

Ako vam neki od sastojaka nije dostupan u prahu, sameljite ga u mlincu za kavu. Ako med nije tekuć, možete ga ugrijati u staklenci na vodenoj kupelji, ali pazite da temperatura ne bude viša od 40 °C. Pomiješajte sve sastojke te pustite da se dobro prožmu 10 do 14 dana, uz svakodnevno miješanje.

VODICA ZA ISPIRANJE USTA

Sastojci:

1 žličica kadulje
1/4 žličice muškatnog oraščića u prahu
2,5 do 3 dl vode

Priprema:

Zakuhajte vodu u loncu, dodajte kadulju, promiješajte i maknite lonac s vatre. Dodajte muškatni oraščić u prahu, promiješajte i ostavite da se pripravak ohladi. Procijedite ga i koristite za ispiranje zuba i usne šupljine.