Sezona je orašastih plodova koji nude mnoštvo zdravstvenih blagodati: Zašto kestene vrijedi redovito konzumirati

Zahvaljujući niskom udjelu masti i visokom sadržaju vlakana, kesteni mogu pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine

Shutterstock

Sezona kestena donosi miris jeseni, topli ugođaj i trenutke uživanja u ovoj dragocjenoj namirnici. Kesteni su oduvijek bili simbol topline i ugodnih trenutaka tijekom hladnijih mjeseci, a njihov blagi, orašasti okus osvaja nepca diljem svijeta. Nekada su se koristili kao osnovna namirnica, a danas ih često doživljavamo kao deliciju. Ipak, osim što nas privlače okusom, kesteni su i izuzetno korisni za zdravlje, pružajući niz nutritivnih benefita.

Kesteni su specifični po tome što sadrže više ugljikohidrata nego većina drugih orašastih plodova, što ih čini izvorom energije, posebno tijekom hladnih dana. U usporedbi s drugim orašastim plodovima, kesteni imaju niži udio masti, što ih čini lakšima za probavu i pogodnima za uravnoteženu prehranu. Zbog visokog udjela složenih ugljikohidrata, kesteni pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi, što je korisno za osobe s dijabetesom ili one koji paze na unos šećera. Bogati su vlaknima koja pridonose zdravlju probavnog sustava, poboljšavajući rad crijeva i smanjujući rizik od zatvora.

Jedna od glavnih prednosti kestena jest njihov visok sadržaj vitamina C, što je neobično za orašaste plodove. Vitamin C je ključan za jačanje imunološkog sustava, pomaže u borbi protiv infekcija i poboljšava apsorpciju željeza iz hrane. Uz to, kesteni sadrže vitamin B6, koji je važan za zdravlje mozga i živčanog sustava, te folate koji su od izuzetne važnosti za trudnice, jer pomažu u pravilnom razvoju fetusa. Osim toga, kesteni su izvor minerala poput kalija, fosfora, magnezija i bakra, koji pridonose zdravlju srca i kostiju te pomažu u regulaciji krvnog tlaka.

Uključivanje kestena u prehranu pridonosi osjećaju sitosti, što može smanjiti potrebu za nepotrebnim međuobrocima. Osim toga, kesteni su prirodno bez glutena, pa su idealni za osobe koje pate od celijakije ili intolerancije na gluten. Moguće ih je konzumirati na različite načine. Tradicionalno se peku, što im daje bogat, sladak okus i meku teksturu. Osim pečenih kestena, mogu se kuhati, koristiti u juhama, pireima ili kao dodatak raznim jelima. Kesteni su idealni za pripremu zdravih deserata, jer im prirodna slatkoća omogućuje smanjenje količine dodanih šećera. Donosimo vam stoga i jedan recept koji je hranjiv, lagan za pripremu i prepun vitamina i minerala. 

Pire od pečenih kestena i batata

Shutterstock 

Sastojci:

  • 300 g pečenih kestena
  • 2 srednja batata
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica meda (po izboru)
  • Prstohvat soli i papra
  • 1/2 šalice biljnog mlijeka (bademovo ili zobeno)

Ogulite i narežite batate na kockice. Kuhajte ih u loncu s vodom dok ne omekšaju, oko 15-20 minuta. Pečene kestene očistite. Kuhane batate zajedno s kestenima stavite u blender ili koristite ručni mikser. Dodajte maslinovo ulje, biljno mlijeko, med te začinite solju i paprom. Blendajte dok smjesa ne postane glatka. Poslužite toplo uz salatu ili kao prilog glavnom jelu.