Kiselo i trpko bobičasto voće jedno je od najzdravijih na svijetu: Rijetko se jede sirovo, a ublažava urinarne infekcije

Različite vrste bobičastog voća pružaju brojne zdravstvene prednosti, a jedno od njih se pokazalo posebno korisnim u sprječavanju urinarnih infekcija

Shutterrstock

Kisele i trpke bobice bogate su vitaminima i mineralima te sadrže jedinstvene biljne spojeve koji mogu pomoći u prevenciji infekcija mokraćnog sustava, raka želuca i srčanih bolesti. Riječ je o brusnicama koje uglavnom konzumiramo u sušenom obliku te kao sok ili čaj, piše Healthline.

Evo zašto su upravo brusnice jedne od najzdravijih bobica na svijetu.

1. Nutritivna vrijednost i kvalitetan sastav

Svježe brusnice sadrže gotovo 90% vode, dok ostatak čine uglavnom ugljikohidrati i vlakna.

Glavni nutrijenti u 1 šalici (100 grama) sirovih, nezaslađenih brusnica su:

  • Kalorije: 46
  • Voda: 87%
  • Proteini: 0,4 grama
  • Ugljikohidrati: 12,2 grama
  • Šećeri: 4 grama
  • Vlakna: 4,6 gram
  • Masti: 0,1 gram

Brusnice su bogate raznim vitaminima i mineralima, posebno vitaminom C.

  • Vitamin C: Također poznat kao askorbinska kiselina, ovaj vitamin je jedan od glavnih antioksidansa u brusnicama. Ključan je za zdravlje kože, mišića i kostiju.
  • Mangan: Neophodan za rast, metabolizam i antioksidativni sustav tijela.
  • Vitamin E: Skupina esencijalnih antioksidansa topljivih u mastima.
  • Vitamin K1: Također poznat kao filokinon, ključan je za zgrušavanje krvi.
  • Bakar: Element u tragovima koji često nedostaje u zapadnjačkoj prehrani. Njegov nedostatak može negativno utjecati na zdravlje srca.

2. Ostali biljni spojevi

Brusnice su bogate bioaktivnim biljnim spojevima i antioksidansima, osobito flavonol polifenolima.

  • Kvercetin: Najzastupljeniji antioksidativni polifenol u brusnicama.
  • Miricetin: Antioksidans koji može imati brojne zdravstvene koristi.
  • Peonidin: Zajedno s cijanidinom odgovoran je za intenzivnu crvenu boju brusnica.
  • Ursolna kiselina: Snažan protuupalni spoj prisutan u kori brusnice.
  • A-tip proantocijanidini: Također poznati kao kondenzirani tanini, za koje se vjeruje da pomažu u prevenciji infekcija mokraćnog sustava.

3. Prevencija infekcija mokraćnog sustava

Infekcije mokraćnog sustava među najčešćim su bakterijskim infekcijama, posebno kod žena. Uzrokuje ih bakterija Escherichia coli (E. coli) koja se pričvršćuje na unutarnju površinu mjehura i mokraćnih puteva.

Brusnice sadrže A-tip proantocijanidine, spojeve koji sprječavaju vezivanje E. coli na stijenke mokraćnog sustava. Zbog toga brusnice mogu pomoći u prevenciji, ali nisu lijek.

4. Prevencija raka želuca i čira

Infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori) jedan je od glavnih uzroka raka želuca, upale i čira na želucu. Biljni spojevi u brusnicama mogu smanjiti rizik od ovih problema sprječavajući vezivanje H. pylori na stijenke želuca.

5. Zdravlje srca

Brusnice sadrže razne antioksidanse koji mogu biti korisni za zdravlje srca. Studije sugeriraju da sok ili ekstrakti brusnice mogu:

  • povećati razinu HDL („dobrog“) kolesterola
  • smanjiti razinu LDL („lošeg“) kolesterola kod osoba s dijabetesom
  • zaštititi LDL kolesterol od oksidacije
  • smanjiti ukočenost krvnih žila kod osoba sa srčanim bolestima
  • sniziti krvni tlak