HTJELI BISTE VIŠE KORISTITI TOFU? Ovih 5 slanih i slatkih recepata pun su pogodak za sve gurmane

Autorica zdravih recepata Željka Fordren Jambrešić tijekom godina upotrebe uvjerila da je malo koja namirnica tako svestrana i podatna za kombiniranje poput tofua. Isprobajte njene recepte s tofuom za juhu, glavno jelo i desert!

Kristina Lenard Curry s tofuom

Na prvu, tofu se čini kao jednostavna, okusom neutralna namirnica s kojom - pogotovo početnici u kuhanju - nemaju puno ideja za pripremu. No, tofu je sve osim toga! Njegovim mariniranjem, kombiniranjem s drugim namirnicama te pravilnim odabirom i pripremom - dobivamo mogućnost kreiranja spektakularnih jela za velike i male, vegetarijance, ali i one koji se samo žele 'odmoriti' od namirnica životinjskog porijekla.

Donosimo četiri recepta autorice zdravih recepata Željke Fordren Jambrešić koja je s tofuom napravila juhu, glavno jelo, salatu i - desert! Istražite tofu i njegovo 1001 lice zbog kojeg je omiljena namirnica u svijetu. Dobar tek!

Curry juha s tofu kockama (4 osobe)

1 luk srednje veličine
2 žlice maslinova ulja
200 g zelenih mahuna
100 g tikvica
100 g brokule
200 g tvrdog tofua
4 žlice kuhanog kukuruza
700 ml povrtnog temeljca
300 ml kokosova mlijeka
2 žlice krupnih pahuljica od miješanih žitarica
½ čajne žlice soli
1 čajna žlica curry praha
¼ čajne žlice chilli praha


Narežite luk i tikvice na kockice, mahune očistite i narežite na komade veličine 3 cm, brokulu istrgajte na cvjetiće. Na maslinovu ulju pirjajte luk dok ne poprimi zlatnožutu boju. Dodajte mahune i pirjajte 2-3 minute. Zatim dodajte pahuljice i pola čajne žlice curryja. Dobro promiješajte i čim curry zamiriše, dodajte povrtni temeljac. Pojačajte plamen i ostavite da juha prokuha. Smanjite plamen i kuhajte desetak minuta na laganoj vatri. Dodajte tikvicu, brokulu i kukuruz. Kuhajte pet minuta i dodajte kokosovo mlijeko. Kad juha ponovno prokuha, dodajte tofu kocke, sol, chilli i ostatak curry praha. Curry juha gotova je kad se tofu kocke podignu na površinu.

Kristina Lenard  Ražnjići od tofua

Šareni ražnjići

(3 ražnjića)
1 crvena paprika
1 tikvica
1 ljubičasti luk
250 g dimljenog tofua ili običnoga tvrdog tofua
3 štapića za ražnjiće
2 žlice suncokretova ulja za pečenje

Sastojci za marinadu:
1 dl maslinova ulja
2 prstohvata suhog timijana
2 prstohvata suhog bosiljka
1 čajna žlica soka od limete ili limuna

Zamiješajte marinadu od svih navedenih sastojaka. Narežite tofu na kocke veličine 2 cm. Stavite ih u marinadu na minimalno dva sata. Narežite papriku i luk na kvadrate veličine 2 cm. Tikvice narežite na ploške slične veličine. Na drveni štapić nanižite tofu kocku, luk, papriku, tikvicu te ponavljajte postupak dok ne napunite štapić. Zagrijte grill tavu, stavite ulje i pecite ražnjiće sa svih strana dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.

Kristina Lenard  Falafel od tofua

Tofu falafel na svježoj salati 

(3 osobe)
500 g tofua
150 g cjelovite pšenične krupice
½ čajne žlice mljevenoga muškatnog oraščića
¼ čajne žlice mljevenoga bijelog papra
½ čajne žlice soli
2 žlice nasjeckanoga svježeg peršina
150 g krušnih mrvica
voda
prstohvat soli
2 dl suncokretova ulja za pečenje
100 g miješane mlade zelene salate

Tofu usitnite vilicom. Dodajte krupicu i začine: muškatni oraščić, bijeli papar, svježi peršin i sol. Rukama dobro izmiješajte sastojke i ostavite da smjesa odstoji desetak minuta. Oblikujte kuglice. U lonac stavite do 3 cm vode s prstohvatom soli i zakuhajte je. Stavite tofu kuglice i kuhajte 1-2 minute. Još vruće kuglice uvaljajte u mrvice i stavite peći u manju posudu s jako ugrijanim uljem. Kuglice pecite dok ne dobiju zlatnu boju, najviše dvije minute. Izvadite ih i ostavite na papirnatom ubrusu da se ocijede. Tofu kuglice poslužite na svježoj miješanoj salati uz bijeli umak.

Bijeli umak za salate

100 g mekog tofua
100 ml čvrstog jogurta
100 ml sojina vrhnja
1 čajna žlica jabučnog octa
1 žlica sirupa od agave
¼ čajne žlice soli
½ čajne žlice suhog bosiljka
½ čajne žlice suhog timijana
¼ čajne žlice suhog origana
2 čajne žlice pinjola

Tofu usitnite vilicom i dodajte mu jogurt, sojino vrhnje, sirup od agave te začine. Dobro promiješajte. Na suhoj tavi lagano prepržite pinjole. Nasjeckajte ih i dodajte u umak. Umak neka odstoji barem pola sata prije posluživanja.

Kristina Lenard  Mousse s

Tofu mousse  (3 osobe)

1 gotov puding od karamela ili vanilije (oko 500 g)
200 g mekog tofua
150 ml bademova ili običnog mlijeka
1 žlica jabučnog sirupa
1 žlica limunova soka
2 žlice agar agara
2 žlice javorova ili agavina sirupa
1 l vode

U hladno mlijeko dodajte agar agar i zagrijte ga. Kuhajte desetak minuta, dok se agar agar ne otopi. Maknite s plamena i ostavite da se hladi. Povremeno promiješajte. Prokuhajte tofu dvije minute u kipućoj vodi. Izvadite ga i izmiskajte štapnim mikserom. Dodajte puding i ohlađeni žele od agar agara, jabučni sirup, limunov sok i javorov sirup. Sve lagano promiješajte i mousse podijelite u zdjelice. Prije posluživanja ostavite dva sata u hladnjaku. Ukrasite svježim šumskim voćem i listićima metvice.