Posebna prehrana – s podrškom

Prije samo desetak godina osobama koje su se htjele hraniti zdravo, jesti organske ili ekološke namirnice ili pak onima s posebnim prehrambenim zahtjevima bilo je mnogo teže nego danas. Bili smo osuđeni sami pronalaziti ekološke proizvođače, vegetarijanci i vegani mnoge su namirnice morali pripremati sami jer je ponuda u trgovinama i restoranima bila vrlo oskudna. Osobama osjetljivim na gluten bilo je najteže, njihov je izbor bio najsuženiji. Sve je zahtijevalo puno vremena, truda i planiranja.

Međutim, situacija se stalno mijenja i imamo sve više"anđela pomagača" koji nam olakšavaju život. Linije zdrave hrane postoje u brojnim prodavaonicama, a svatko ima svoje omiljene proizvođače, pa tako i mi:). Obilje proizvoda na policama zdrave hrane olakšava planiranje svakodnevnog jelovnika te omogućuje da i usput, kad smo vani, "gricnemo" nešto u skladu sa svojim načinom prehrane. Život nam je puno lakši zahvaljujući sve raznolikijoj ponudi proizvoda na isključivo biljnoj bazi, kao i onih koji ne sadrže najčešće alergene.

A zaštita planeta?

I dok su za konzumiranje hrane koja ne sadrži najčešće alergene razlozi prije svega zdravstveni, vegetarijanci i vegani motivirani su i etičkim razlozima te zaštitom planeta kako bi pridonijeli umanjivanju patnje živih bića i štete za okoliš koje uzrokuje industrijska agrikultura.

Stoga, imajmo uvijek na umu zaštitu okoliša i nemojmo se zanijeti i natrpati u kuhinjske ormariće previše toga odjednom, što će možda ostati neupotrijebljeno i završiti u smeću, nego birajmo ciljano i namirnice koje se mogu kombinirati i upotrijebiti na različite načine. Da bismo vam olakšali taj posao, pripremili smo vam i jedan poseban bezglutenski i veganski recept.

Čokoladni prutići s kokosom

Ovo se zove zdrav užitak – sočni prutići bogata okusa ne sadrže gluten i rafinirane šećere, a svi su sastojci biljnog podrijetla. Uživajte!

Sastojci:

3/4 šalice* bademova brašna (dmBio bademovo brašno 300 g)

1/4 šalice kokosova brašna (dmBio brašno od kokosa 300 g)

1/3 šalice kakaa (dmBio Kakao u prahu 125 g)

1 žličica praška za pecivo  (dmBio prašak za pecivo 68 g (4x17 g))

prstohvat himalajske soli

1/2 šalice nerafiniranoga kokosova ulja, rastopljenog i ohlađenog (dmBio kokosovo ulje 300 ml / 620 ml)

1/2 šalice javorova sirupa  (dmBio javorov sirup A 250ml/ Bio javorov sirup C 375 ml)

1/4 šalice bademova mlijeka (dmBio napitak od badema 1l)

100 g tamne čokolade, nasjeckane (dmBio fina gorka čokolada 100)

50 g badema, nasjeckanih (dmBio bademi 200 g)

1/2 šalice "čipsa" od kokosa (dmBio čips od kokosa 100 g)

*1 šalica od 240 ml

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Manji kalup premažite s malo rastopljenoga kokosova ulja. Pomiješajte bademovo i kokosovo brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. U sredini napravite udubinu pa u nju ulijte rastopljeno i ohlađeno kokosovo ulje, javorov sirup i bademovo mlijeko. Promiješajte tako da se svi sastojci dobro povežu, a potom umiješajte nasjeckanu čokoladu i bademe.

Smjesu prebacite u pripremljenu posudu za pečenje, poravnajte površinu pa pospite čips od kokosa i lagano ga utisnite dlanom. Pecite 10 minuta pa kolač pokrijte folijom kako kokos ne bi izgorio. Nastavite peći još 10 minuta. Izvadite iz pećnice, maknite foliju i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja.