Kolorterapija na tanjuru

Jin i jang po tradicionalnoj kineskoj medicini predstavljaju polaritet koji je osnova cijelog univerzuma poput: muško i žensko, hladno i toplo, tamno i svijetlo itd. Jin i jang prisutni su u različitom odnosu u svim stvarima i bićima oko nas, pa i nama samima. Mada suprotni, oni se nadopunjuju jer ne mogu jedno bez drugoga. U kolorterapiji jin se nalazi u spektru plave, a jang u spektru crvene boje. Ni potpuni mrak ni svjetlo ne predstavljaju ravnotežu sami za sebe. Tek kada treći faktor uđe u igru, stvara se harmonija. U slučaju boja to je zelena i te tri boje nazivamo primarnima.

U našem se podneblju najviše upotrebljavaju jang namirnice koje imaju vibraciju crvene boje, a to su crveno meso, jaja i sol. Biljke su uglavnom zelene vibracije, a plave su alge, neke slatkovodne ribe te voće i povrće koje hladi i umiruje. Ljudi često žude za šećerom, alkoholom, kvascem. No kao što se kod magneta suprotni polovi privlače, odmah nakon te hrane privlače nas namirnice sa suprotnog kraja spektra. Sigurno vam se dogodilo da ste npr. pojeli jako zasoljen kikiriki i odmah nakon toga poželjeli čokoladu. Tijelo konstantno pokušava stvoriti ravnotežu. Tradicionalna kineska medicina bolest vidi kao neravnotežu jina i janga.

Previše jina u prehrani posljedica je uzimanja previše namirnica plave boje, a simptomi su hladnoća, curenje iz nosa, depresija. Previše janga ili crvene može se manifestirati kao povišena temperatura, suhi kašalj i stanja koja stvaraju vrućinu. Kao jin i jang, i energije boja u hrani privlače se i odbijaju. Kao sisavce, uvijek nas više privlači hrana iz crveno-narančasto-žutog spektra, ali moramo je uravnotežiti unošenjem namirnica iz zelenog, odnosno nekih namirnica iz plavog spektra. Međutim treba znati da hrana iz zelenog spektra već sadržava jin-jang ravnotežu pa zato te namirnice trebaju činiti najveći dio naše prehrane.

Hrana i klima

Tijekom ljeta u našim su krajevima žuta, narančasta i crvena boja dominantne u okruženju. Koža je tamnija, a krv topla. Potrebno nam je hlađenje pa je u prehrani zastupljenija hrana iz zelenog i plavog dijela spektra: povrće, voće, sokovi, alge i marinade. U ovo nam je vrijeme potrebno manje soli, a više vode.

Zimi, kada su dani kraći a noći dulje, uglavnom se hranimo s mnogo bjelančevina i ugljikohidrata. Ta je hrana iz crvenog, narančastog i žutog dijela spektra. Topla juha od bundeve ili mrkve zagrijat će tijelo, poboljšati cirkulaciju i otjerati loše raspoloženje. Meso, riba i jaja vrlo su zastupljeni pa bismo za postizanje ravnoteže trebali unositi više povrća i sezonskog voća koje raste lokalno.

PLAVA HRANA
Za dobar san
Ljudi danas žive ispunjeni strahovima, tenzijom i frustracijama koje su skupili tijekom radnog dana. San je zbog toga nemiran, imamo ružne snove ili čak noćne more, a sve to zato što je danju naš um previše stimuliran, a tijelo gotovo nimalo. Plave namirnice hlade i umiruju, a to su: borovnica, ribiz, kupina, šljiva, kvasac, alge i neke ribe, divlje gljive, crne masline, crno grožđe.

NARANČASTA HRANA
Za otvaranje apetita
Osoba koja konzumira dovoljno narančaste hrane ima dobar apetit i dobru probavu. Vesela je i ima uravnotežen seksualni život. Ovi ljudi također uživaju u izboru i pripremanju hrane te im je prehrana uglavnom uravnotežena i nemaju problema s probavom ili alergijama. Njihovo tijelo dobro iskorištava unesenu hranu i dobro eliminira otpadne tvari. Narančasta hrana sadržava beta-karoten, jak antioksidans koji nas štiti od različitih onečišćenja. Namirnice koje nose narančastu vibraciju su naranča, mango, papaja, breskva, nektarina, mrkva, bundeva, đumbir i žumanjak.PageBreak

LJUBIČASTA  HRANA
Kreativnost i zadovoljstvo
Ljubičasta ima vrlo brzu vibraciju pa su ljudi s dosta ljubičaste energije spiritualni. Kreativna energija koja njima protječe obično se manifestira nekom vrstom umjetnosti. Vrlo su intuitivni, a to im donosi mir i ravnotežu. Zadovoljstvo je posljedica tih kvaliteta pa ga ne moraju tražiti u vanjskom svijetu, nego duboko unutra. Ljubičasta ima umirujuće osobine plave i topao stimulativan efekt crvene boje.

Na primjer, mnoge vrste ribe imaju plavičaste ljuske, no budući da su one i životinjska hrana, imaju i crvene energije u sebi. Uravnoteženu crvenu i plavu energiju ima i crveni luk, crveni grah i crveni krumpir. Neke prirodne i umjetne droge kao i šećer također imaju ljubičastu vibraciju. Kod nekih ljudi ljubičasta vibracija može izazvati vrlo emotivne reakcije kao što su strah, sumnjičavost i ljubomora.

Hrana s ljubičastom vibracijom je grožđe s ljubičasto-crvenom opnom, patlidžan, crveni luk, artičoke, timijan, ljubičasta kadulja, crveni kupus, cikla, radič, repa.

ŽUTA  HRANA
Dobro raspoloženje
Žuta je boja radosti i inteligencije. Ljudi s dosta žute energije su entuzijasti, puni novih ideja koje umiju dobro prenijeti drugima. Puni su pozitivnih misli koje štite njihovo zdravlje. Žuta boja hrani mozak i živčani sustav stimulirajući mentalne aktivnosti i memoriju. Žuta također pročišćava jetru, žuč, gušteraču i slezenu. Bromelain iz ananasa je odličan tonik za gušteraču, a i ananas i banana bogati su sastojcima važnima za živčani sustav i mozak. Namirnice koje nose žutu vibraciju su cjelovito pšenično zrno, žuta leća, orah, kruška, banana, ananas, dinja, grejp, med, maslac, kukuruzno i druga žuta biljna ulja.

ZELENA HRANA
Smirenost i ljubav
Zelena je u sredini spektra i predstavlja ravnotežu i harmoniju. Ljudi s dosta zelene energije obično uživaju u uravnoteženom privatnom i poslovnom životu, brinu se za ravnotežu na planetu i među svim ljudima. Oni zrače dobrim zdravljem, harmonijom i ljubavlju. Zeleno povrće je izvor celuloze i alakalizira tijelo. Zeleni sokovi dobri su za detoksikaciju, stabiliziraju krvni tlak i stvaraju kiselo-baznu ravnotežu u krvotoku. Organsko mlijeko i mliječni proizvodi, posebno jogurti, također nose zelenu energiju zbog trave koju su krave pasle (pod uvjetom da su se krave hranile na taj način). Namirnice koje nose zelenu vibraciju su zelena paprika, kivi, zeleno grožđe, smokva, limeta, zelena leća, zelena salata, brokula, celer, krastavac, kupus, grašak, tikvice, blitva, maslinovo ulje.


CRVENA HRANA
Energija
Ljudi s mnogo crvene boje u svojem sustavu fizički su aktivni, vitki i mišićavi, govore i kreću se brzo. Dobra su zdravlja i njihov je imunitet snažan. Oni koji imaju previše ovakve energije neumorno rade kako bi postigli željene rezultate. Pigment koji rajčicu boji u crveno, likopen, ima snažnije djelovanje od beta-karotena u detoksikaciji organizma i borbi protiv raka. Jagode, trešnje i maline bogate su vitaminom C, a ako se to voće jede na prazan želudac ili između obroka, snižava razinu ureje u krvi. Previše hrane s crvenom vibracijom poput mesa i jaja ili napitaka kao što su kava i crni čaj može izazvati bijes, uznemirenost i nestrpljivost. U hranu koja nosi crvenu vibraciju spadaju trešnje, jagode, maline, lubenica, crvene jabuke, cikla, rajčica, paprika, rotkvica, crvena leća, grah, meso.