Zbog manjih masnih kuglica, sir od ovčjeg mlijeka lakše je probavljiv nego onaj od kozjeg ili kravljeg mlijeka. Usto, ovčje mlijeko sadržava visok udio konjugirane linolenske kiseline, masne kiseline koja je antioksidans, pa može spriječiti rast kanceroznih stanica te biti saveznik u borbi protiv debljine. Skuta ima visok udio bjelančevina te manje od jedan posto mliječne masti i visoku razinu aminokiselina, pa je odlična za regeneraciju jetara i regulaciju razine šećera u krvi.

I mi svoje ovce za utrku imamo

Paški sir Paške sirane više je puta pobijedio na Novosadskom sajmu i poljoprivredno-prehrambenom sajmu AGRA u Sloveniji, a 2011. godine osvojio je srebrnu medalju na natjecanju World Cheese Awards u Birminghamu u Velikoj Britaniji. Godinu dana prije na istom je natjecanju paški sir Sirane Gligora osvojio tri zlatne medalje, a dobio je i zlatnu medalju na natjecanju Global Cheese Awards.

Međunarodni institut za okus i kvalitetu u Bruxellesu paškom siru Sirane Gligora dodijelio je tri nagrade Golden Star Superior Taste. Isti je sir dobitnik nagrade Barber’s Trophy za najbolji novi sir, a ocjenjivalo ga je 10 najpoznatijih svjetskih stručnjaka za sir. Paški sir Sirane MIH osvojio je 2012. godine 4. mjesto u kategoriji tvrdoga ovčjeg sira na svjetskom natjecanju u Wisconsinu u SAD-u. Mali obiteljski proizvođači paškog sira osvojili su najviša priznanja na nacionalnim natjecanjima.