Maslac zamijenite voćnim pireima
Ako pečete kolače, umjesto maslaca možete upotrijebiti voćni pire i to najbolje od voća guste konzistencije - banana, krušaka... Imajte na umu da trebate smanjiti količinu šećera prema receptu, zbog onog koji ćete u kolač unijeti voćem. Što se tiče odnosa količine maslaca i voća, omjer treba biti 2 prema 1, odnosno, umjesto 100 g maslaca računajte na 50 g voća.
Mlijeko biljnog porijekla
Umesto kravljeg koristite biljno mlijeko - sojino, kokosovo, bademovo... Čak i kada pripremate slastice za one koji nisu vegani, slobodno to učinite, dobit ćete drukčiji okus koji će se mnogima svidjeti. Ako vam je mlijeko predviđeno u receptu za slano jelo, vodite računa o tome da upotrijebite nezaslađenu zamjenu.
Varijacije umjesto vrhnja i šlaga
Ako je u receptu za neku slasticu potrebno slatko vrhnje, zamijenite ga kokosovim mlijekom ili pasiranim avokadom. Za puni okus šlaga, isprobajte pire od indijskih oraščića - dobro ih isperite pa umutite u blenderu, dodajući sok od jabuke. Na kraju, začinite trunkom soli i ekstraktom vanilije.