Jedna porcija lanenih sjemenki osigurava dovoljan dnevni unos proteina, vlakana i omega-3 masnih kiselina. Lanene sjemenke pomažu u održavanju umjerene težine i imaju utjecaj na smanjenje kolesterola i krvnog tlaka, piše Healthline.
Ovo je 7 razloga zašto bismo svi trebali uvrstiti lanene sjemenke u svakodnevni jelovnik.
1. Bogate su hranjivim tvarima
Laneno sjeme jedno je od najstarijih usjeva na svijetu. Postoje dvije vrste, smeđi i zlatni lan, a obje su jednako hranjive. Samo jedna porcija osigurava dobru količinu proteina, vlakana i omega-3 masnih kiselina, zajedno s nekoliko važnih vitamina i minerala.
Jedna žlica (7 grama) mljevenog lanenog sjemena sadrži:
- Kalorije: 37
- Ugljikohidrati: 2 grama
- Masti: 3 grama
- Vlakna: 2 grama
- Proteini: 1,3 grama
- Tiamin: 10% dnevne vrijednosti (DV)
- Bakar: 9% DV
- Mangan: 8% DV
- Magnezij: 7% DV
- Fosfor: 4% DV
- Selen: 3% DV
- Cink: 3% DV
- Vitamin B6: 2% DV
- Željezo: 2% DV
- Folat: 2% DV
2. Visok udio omega-3 masnih kiselina
Laneno sjeme izvrstan je izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), vrste omega-3 masne kiseline koja je važna za zdravlje srca i nalazi se prvenstveno u biljnoj hrani.
3. Obiluju vlaknima
Laneno sjeme sadrži dvije vrste vlakana - topiva i netopiva - koja fermentiraju bakterije u crijevima i poboljšavaju probavu.
4. Smanjuju razinu kolesterola
Visok sadržaj vlakana u lanenim sjemenkama pomaže u snižavanju razine kolesterola i poboljšava zdravlje srca. 12-tjedna studija na 112 osoba s visokim krvnim tlakom otkrila je kako 30 grama lanenih sjemenki dnevno dovodi do značajnog smanjenja indeksa tjelesne mase, ukupnog kolesterola i krvnog tlaka.
5. Utječu na smanjenje krvnog tlaka
Suplementacija lanom može značajno sniziti razine i sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka, što posljedično umanjuje rizik od moždanog udara i koronarne bolesti srca.
6. Stabiliziraju razinu šećera u krvi
Cjelovito laneno sjeme može smanjiti šećer u krvi i spriječiti otpornost na inzulin, stanja koje smanjuje sposobnost tijela da učinkovito regulira razinu šećera u krvi. Laneno sjeme ima mogućnost sniziti šećer u krvi zbog sadržaja topivih vlakana pa je stoga koristan dodatak vašoj prehrani ako imate dijabetes tipa 2.
7. Pomažu u kontroli težine
Topiva vlakna usporavaju probavu i povećavaju osjećaj sitosti, što može biti posebno korisno osobama koje pokušavaju smršaviti.