S godinama se proizvodnja kolagena usporava. To utječe na pojavu bora, opuštanje kože, pojavu boli u zglobovima zbog slabije ili stanjene hrskavice. Na smanjenu proizvodnju kolagena također mogu utjecati nezdrava prehrana, visoki unos šećera u organizam, nikotin i preveliko izlaganje suncu.

U nastavku pogledajte koja hrana koja potiče proizvodnju kolagena.

Losos

Prepun je minerala odgovornih za proizvodnju kolagena, kao što je cink. Također sadrži puno omega-3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju vlažnosti kože.

Juha od kostiju

Ona zapravo ne potiče proizvodnju kolagena nego sadrži bioaktivni oblik kolagena koji vaše tijelo može odmah iskoristiti. Juha od pilećih i purećih kostiju sadrži kolagen tipa II koji podržava zdravlje zglobova, a juha od goveđih kostiju sadrži kolegen tipa I koji održava zdravlje kože.

Jaja

Slično kao juha od kostiju, jaja također sadrže kolagen, u žumanjku. U jajima ima i puno sumpora koji je važan za detoksikaciju jetre i proizvodnju kolagena. To omogućuje da toksini koji uništavaju kolagen budu uklonjeni iz tijela.

Pileće meso

Pileće meso sadrži sve aminokiseline ključne za sintezu. Ujedno je vezivno tkivo koje se nalazi u pilećem mesu samo po sebi bogat izvor prirodnog kolagena.

Chia sjemenke

Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje su nužne za hidrataciju i obnavljanje stanica kože da bi ona izgledala mladoliko i glatko.

chia sjemenke
Profimedia chia sjemenke

Sjemenke bundeve

Bogate su cinkom i stoga, kao i losos, savršene za osobe kojima nedostaje kolagena. Pržene sjemenke su najbolje jer su bogatije hranjivim tvarima od sirovih.

Agrumi

Velika količina vitamina C koju sadrže agrumi pomaže aminokiselinama u prozvodnji prolina, neesencijalne aminokiseline koja sudjeluje u proizvodnji kolagena.

Zeleno povrće

Sadrži klorofil, pigment koji povisuje razinu prokolagena u koži. Klorofil također štiti kožu od starenja jer ga tijelo koristi za borbu protiv slobodnih radikala i UV-zraka.

Bobičasto voće

Brusnice, kupine, jagode i maline sadrže elagičnu kiselinu koja pomaže zaštititi kožu od oštećenja izazvanih UV-zračenjem, te zdravu količinu vitamina C.

Avokado

Vitamin E koji sadrži avokado pomaže u opadanju razine kolagena u tijelu. Avokado sadrži i korisne masnoće koje jačaju zdravlje kože i povećavaju proizvodnju kolagena.

Rajčice

Bogate su likopenom koji štiti kožu od UV zraka te potiče sintezu kolagena. Pečene rajčice sadrže visoku količinu likopena a sok od rajčice ga sadrži najviše.