Jetra je važan unutarnji organ ljudskog tijela i sudjeluje u brojnim procesima koji održavaju cjelokupno zdravstveno stanje. Jedna od njezinih glavnih funkcija je sposobnost detoksikacije organizma. Ima sposobnost uklanjanja toksina, poput alkohola, lijekova i kemikalija, koji u tijelo dolaze putem konzumacije ili apsorbacije kroz kožu ili dišni sustav.

Osim toga, proizvodi žuč koja je važna za probavu masti, a sudjeluje i u regulaciji šećera u krvi.

Ovo je 5 biljnih čajeva koji doprinose zdravlju jetre.

1. Maslačak

Maslačak se često koristi za potporu zdravlju jetre jer potiče proizvodnju žuči i olakšava probavu. Možete koristiti listove maslačka ili korijen za pripremu čaja.

2. Cikorija

Cikorija je još jedna biljka koja se koristi za zdravlje jetre. Sadrži spojeve koji mogu pomoći u detoksikaciji jetre i potaknuti proizvodnju žuči.

3. Kurkuma

Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Ona pomaže u zaštiti jetre od oštećenja. Dodavanje kurkume u čaj može biti korisno za zdravlje jetre, a dodati je možete u čaj bilo koje vrste.

4. Đumbir

Đumbir je sastojak koji se često koristi za potporu probavi i zdravlju jetre. Ima protuupalna svojstva i može pomoći u poticanju cirkulacije krvi u jetri.

5. Korijen čička

Čičak je biljka koja se tradicionalno koristi za potporu zdravlju jetre. Sadrži spojeve koji se nazivaju flavonolignani, koji mogu imati zaštitni učinak na jetru. Posebnu moć ima u zaštiti jetre od štetnog djelovanja alkohola.