3 krastavca (od 350 g)
150 ml ledene vode
1 mali luk
3 žlice soka od limuna
1 žličica naribanog korijena đumbira
2 žlice listića korijandra
listići s 8 grančica metvice
2 žličice soli
½ žličice kajenskog papra
2 kriške lubenice (oko 2 cm široke)
4 žlice bučinih sjemenki
2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
Krastavce operite, uzdužno prerežite i izvadite sredinu sa sjemenkama. Narežite na kockice, dodajte ostale sastojke, a nekoliko listića metvice ostavite sa strane za ukrašavanje. Sve izmiksajte, dodajte sol i papar pa ostavite juhu da se hladi 2–6 sati.
Maknite koru s kriški lubenice, izvadite im sjemenke i narežite na kockice. Bučine sjemenke ispržite na suho u teflonskoj tavi. Ohlađenu juhu rasporedite na tanjure ili u čaše od debelog stakla, pospite komadićima lubenice i prženim sjemenkama te nakapajte uljem. Odmah poslužite.
Izvor: kuhaj.hr