(za približno 32 macaroona)
Mješavina za macaroone:
350 g mljevenih badema
225 g šećera u prahu
55 g kvalitetnoga kakaa u prahu
3 velika bjelanjka
1 prstohvat soli
120 g šećera u prahu
3 jušne žlice kakaa u komadićima, sitno nasjeckati
Za čokoladni sloj:
250 g tamne čokolade, s najmanje 70 % kakaovih dijelova, nasjeckati
2 jušne žlice kokosova ulja, razmekšati
1 jušna žlica zlatnoga sirupa (Golden Syrup)
Postupak:
Mješavina za macaroone: Pećnicu zagrijte na 180 °C. Dva velika lima za pečenje lagano namastite i prekrijte papirom za pečenje.
U multipraktiku izmiješajte mljevene bademe, šećer u prahu i kakao u prahu. Miješajte na jakoj brzini 2 - 3 minute dok se ne usitni i postane praškasto.
U velikoj posudi tucite bjelanjke s prstohvatom soli dok ne postanu nježno mekani. Nastavite tući postupno dodajući šećer u prahu, sve dok mješavina ne postane čvrsta i sjajna.
U smjesu od bjelanjaka temeljito umiješajte mješavinu s bademima sve dok ne postane glatko. Stavite je u štrcaljku s velikim nastavkom ravnoga ruba.
Smjesu štrcajte na pripremljeni lim za pečenje u međusobno razmaknute krugove promjera približno 3,5 centimetra; otprilike 32 komada.
Po vrhu svakoga macaroona oprezno posipajte komadiće kakaa i ostavite ih da odstoje 10 minuta.
Potom ih pecite 10 - 12 minuta, ali tako da ne dobiju boju. Izvadite ih iz pećnice i stavite na rešetku da se ohlade (10 minuta).
Prije nego što izvadite macaroone, ispod papira za pečenje stavite posudu s malo vruće vode pa ćete ih lakše odvojiti od papira. Tako ostavite 5 minuta i potom oprezno pomoću malene špatule vadite kolačiće.
Za čokoladni sloj:
U vatrostalnoj posudi izmiješajte čokoladu, kokosovo ulje i zlatni sirup. Stavite na širu posudu s kipućom vodom i povremeno miješajte dok se ne razmekša.
Uklonite s vatre i ostavite 5 minuta da se rashladi. Dva lima za pečenje obložite masnim papirom.
Dno svakog kolačića umočite u razmekšanu čokoladu i premjestite ih na masni papir. Kada se stvrdnu, stavite ispod posudu s vrućom vodom kako bi se kolačići lakše odvojili od papira.