Vrijeme pripreme uključujući pečenje: oko 45 minuta
Sastojci za falafel:
100 g slanutka iz konzerve (ocijeđenoga)
1 žlica limunova soka
½ luka
1 češanj češnjaka
2 žlice peršina
½ žličice mljevenoga korijandra
½ žličice soli
½ žličice kajenskoga papra
½ žličice mljevenoga kima
1 malo jaje
1 – 2 žlice brašna
1 žlica maslinova ulja
1 žlica krušnih mrvica
Sastojci za salatu:
40 g cherry rajčica
40 g graška
30 g matovilca ili druge vrste salate klice graška (opcija)
Sastojci za preljev:
2 velike žlice tekućega jogurta ili drugoga posnog mliječnog proizvoda
1 žličica crvenoga ili zelenoga pesta
Prilog:
½ pita kruha, najbolje integralnoga kriške limuna
Priprema:
Slanutak pomiješajte s limunovim sokom. Luk, češnjak i peršin grubo nasjeckajte pa ih u mutipraktiku izmiksajte sa slanutkom. Dodajte korijandar, sol, kajenski papar, kim i jaje te promiješajte u grubu masu. Po potrebi dodajte brašna, žlicu po žlicu, tako da se tijesto može oblikovati u kuglice veličine oraha. Kuglice stavite na lim prekriven papirom za pečenje. Premažite ih maslinovim uljem, pospite krušnim mrvicama i pažljivo okrenite. Malo ih pritisnite, zatim namažite s još maslinova ulja i pospite s još krušnih mrvica. Na sredini pećnice zagrijane na 200º C pecite 30 minuta, okrenuvši ih na polovici pečenja. Salatu, falafel i preljev stavite na pita kruh. Ukrasite kriškama limuna.
Napomena: Dobro je da tijesto od slanutka u hladnjaku odstoji 2 sata prije nego što ga oblikujete u kuglice. Međutim, možete ih oblikovati i odmah.