Vrijeme pripreme uključujući pečenje: oko 45 minuta

Sastojci za falafel:

100 g slanutka iz konzerve (ocijeđenoga)

1 žlica  limunova soka

½ luka

1 češanj češnjaka

2 žlice peršina

½ žličice mljevenoga korijandra

½ žličice soli

½ žličice kajenskoga papra

½ žličice mljevenoga kima

1 malo jaje

1 – 2 žlice brašna

1 žlica  maslinova ulja

1 žlica  krušnih mrvica

Sastojci za salatu:

40 g cherry rajčica

40 g graška

30 g matovilca ili druge vrste salate klice graška (opcija)

Sastojci za preljev:

2 velike žlice tekućega jogurta ili drugoga posnog mliječnog proizvoda

1 žličica crvenoga ili zelenoga pesta

Prilog:

½ pita  kruha, najbolje integralnoga kriške limuna

Priprema:

Slanutak pomiješajte s limunovim sokom. Luk,  češnjak i peršin grubo nasjeckajte pa ih u mutipraktiku izmiksajte sa slanutkom. Dodajte korijandar, sol, kajenski papar, kim i jaje  te promiješajte u grubu masu. Po potrebi dodajte brašna, žlicu  po žlicu, tako da se tijesto može oblikovati u kuglice veličine oraha. Kuglice stavite na lim prekriven papirom za pečenje. Premažite ih maslinovim uljem, pospite krušnim mrvicama i pažljivo okrenite. Malo ih pritisnite, zatim namažite s još maslinova ulja  i pospite s još krušnih mrvica. Na  sredini pećnice zagrijane na 200º C pecite 30 minuta, okrenuvši ih na polovici pečenja. Salatu, falafel i preljev stavite na pita kruh. Ukrasite kriškama limuna.

Napomena: Dobro  je da tijesto od slanutka u hladnjaku odstoji 2 sata  prije  nego što ga oblikujete u kuglice. Međutim, možete ih oblikovati i odmah.