Sastojci
- 1 srednja glavica cvjetače - oko 750 g
- 3 žlice brašna (ovdje heljdino i slanutkovo)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 0,5 - 1 dl vode
- kurkuma, kumin, češnjak u prahu, dimljena crvena paprika, sol i papar
- 3 žlice umaka od rajčice po želji (ketchup, barbecue umak,...)
- pola glavice crvenog luka - oko 50 g
- 1 mrkva - oko 100 g
- komadić korjena celera - oko 50 g
- 2 češnja češnjaka
- 200 g pripremljenih sojinih komadića ili seitana
- 100 g dimljenog tofua
- 150 g vrganja
- 500 g rezanog kiselog kupusa
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 1 žličica crvene paprike
- 1,5 dl povrtnog temeljca ili vode
- lovorov list, kim, papar
Postupak pripreme
Cvjetaču očistiti i razdvojiti na cvjetove. Napraviti smjesu od brašna, ulja, začina i vode, gustoće kao za palačinke. Smjesu preliti po cvjetači, dobro promiješati i staviti u pleh s papirom za pečenje. Peći na 170 °C 20 minuta, premazati s umakom od rajčice i peći još 5-10 min na 200 °C dok ne dobiije lijepu boju. Za sekeli gulaš komdiće soje ili seitana popeći u loncu na malo ulja, ponoviti i s vrganjima i ostaviti sa strane. Dodati u lonac usitnjeno povrće (luk, mrkvu i celer), dinstati na laganoj vatri 5 minuta, dodati češnjak i dok zamiriši dodati zelje, koncentrat rajčice, začine, temeljac i popečene komadiće soje/seitana i vrganje. Poklopiti i nakon što zavrije kuhati na laganoj vatri 20-30 minuta. Poslužiti s kuhanim krumpirima, pireom ili kuhanim žitaricama.
Izvor: Marijana Mašić, @pieceofvegancake_by_m