Za tijesto:
½ šalice integralnog brašna
½ šalice kakaa
2 žličice praška za pecivo bez aluminija
1 žličica sode bikarbone
¼ žličice soli
malo cimeta u prahu
½ šalice suncokretova ulja
2/3 šalica slada od smeđe riže
¾ šalice sojina mlijeka
korica i sok mandarine, naranče ili limuna
Za preljev:
1 ½ šalica tamne čokolade
¼ šalice sojina mlijeka
2 žlice slada od smeđe riže
Za ukrašavanje:
2 šalice svježih ili zamrznutih višanja
2-3 žlice slada od smeđe riže
1-2 žlice kuzu praha ili gustina
sojin šlag
U zdjeli pomiješajte suhe sastojke. U drugoj posudi pjenjačom izmiješajte tekuće sastojke, osim nasjeckane čokolade. Tekuće sastojke dodajte suhima pa ih žlicom povežite u glatku smjesu. Ne koristite mikser jer se tijesto neće lijepo dignuti i bit će žilavo. Na kraju dodajte komadiće čokolade te još jednom nježno promiješajte.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalupiće za muffine obložite papirnatim košaricama pa svaku dopola napunite smjesom. Ako vam ostane smjese, ravnomjerno je rasporedite po kalupićima.
Pecite 15-20 minuta. Zabodite čačkalicu u jednu torticu – ako izađe čista, tijesto je pečeno. Izvadite cupcakes iz kalupa i ostavite da se dobro ohlade.
Za čokoladni preljev čokoladu otopite na pari (posuda s čokoladom ne smije dodirivati vrelu vodu i pazite da vam u čokoladu ne kapne malo tekućine jer će se zgrušati). U manjem loncu zagrijte sojino mlijeko i slad pa dodajte u otopljenu čokoladu te žustro promiješajte da se sve poveže. Ohladite na sobnoj temperaturi.
Odvojite 24 višnje. Ostalim višnjama dodajte ½ šalice vode, prokuhajte, izmiksajte pa vratite na laganu vatru. U zdjelici otopite kuzu/gustin u malo hladne vode pa polagano dodajte u sirup od višnje, miješajući pjenjačom sve dok se sirup ne zgusne. Ohladite.
Složite cupcakes, svaki premažite punom žlicom čokoladnog preljeva, zatim nanesite šlag, a na njega po dvije višnje te sve prelijte žlicom sirupa od višanja. Pospite s još malo naribane čokolade i svi će se zaljubiti u vaše minijaturne torte.