Pileći ražnjići na blitvi

Za 4 osobe:
drveni štapići
500 g piletine, narezane na komadiće
1 kg korijena celera
2 žlice meda
5 žlica sojina umaka
ulje za prženje

Operite celer i narežite ga na komadiće veličine dva do tri centimetra. Nanižite ga na drvene štapiće naizmjenično s piletinom. Zagrijte sojin umak, umiješajte med pa u toj smjesi marinirajte ražnjiće oko dva sata. Na kraju ih pržite na vrućem ulju sve dok ne postanu hrskavi.

Priprema blitve:
250 g blitve
100 ml temeljca
2 žlice ulja
hladna voda

Blitvu stavite na tavu s malo vrućeg ulja, dodajte temeljac i kuhajte je dok ne omekša. Ocijedite je, ohladite pod hladnom vodom i poslužite s ražnjićima.

Složenac s blitvom

tijesto za 6 osoba:
250 g oštrog brašna
125 g maslaca
1 žličica soli
1 žumance
1 žlica vode

Za nadjev:
500 g blitve
3 jaja
50 ml vrhnja za kuhanje
100 g naribanog parmezana

Umijesite prhko tijesto, oblikujte ga u štruce, zamotajte u foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku dva sata. Zamutite vrhnje, jaja i parmezan. Operite blitvu, narežite je nasitno i umiješajte u smjesu s jajima. Šest malih kalupa za pečenje premažite maslacem, obložite tijestom i dodajte smjesu od blitve i jaja. Smjesu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30 minuta na 175 ˚C. Pri kraju pečenja pospite preostalim parmezanom. Poslužite sa salatom po izboru.

Omlet punjen blitvom

Za nadjev:
2 crvena luka
4 žlice narezane blitve
malo maslaca

Za 2 omleta:
6 jaja
sol i papar
šaka peršina

Na tavi zagrijte maslac i popržite nasitno nasjeckan luk i blitvu. Ostavite ih na toplome mjestu. Jaja razmutite vilicom pa posolite i popaprite po želji. Peršin operite i nasitno nasjeckajte te ga pomiješajte s jajima. Ponovno zagrijte maslac na tavi i specite omlet, tri minute sa svake strane. Na kraju ga nadjenite pripremljenom blitvom i preklopite.