20 žlica sirovog sezama
1 žlica sitne nerafinirane soli
Sezam operite u cjedilu pod mlazom hladne vode i pričekajte da se dobro ocijedi. Pranjem ćete spriječiti zagorijevanje sezama i „iskakanje“ iz tave. U zagrijanu tavu stavite ocijeđeni sezam te na umjerenoj vatri neprestano miješajte gore-dolje drvenom kuhačom dok sva vlaga ne ispari, a sezam porumeni, napuše se i zamiriše. Budite strpljivi jer će sezam lako zagorjeti prestanete li ga miješati.
Prženi sezam prebacite u zdjelu, a u istoj tavi samo kratko popržite sol da bi ispario višak vlage ako je sol vlažna. Zatim u mužaru ili japanskoj zdjeli suribachi usitnite sezam zajedno sa solju, tako da jedan dio sjemenki sezama usitnite u prah. Osim ručno, prženi sezam i sol možete vrlo kratko izmiksati u blenderu. Kad se potpuno ohladi, ovaj začin čuvajte u zatvorenoj staklenci do dva tjedna i koristite ga umjereno, što nije lako jer je vrlo ukusan!