1 boca kvalitetnog crnog vina po izboru
1 ¼ šalice začina
½ šalice sirupa od bazge ili svježe iscijeđenog soka naranče
½ šalice brendija (po želji)
Ulijte vino u lonac (ako koristite sok, tada ga dodajte vinu), dodajte začine i po želji još koji štapić cimeta. Zagrijavajte napitak na srednje jakoj vatri dok se mjehurići ne počnu pojavljivati na rubovima lonca, potom smanjite vatru, poklopite i ostavite da se lagano kuha još 20-ak minuta. Potom izvadite začine, dodajte sirup od bazge i brendi (ako ste se odlučili za njih) pa dobro promiješajte. Poslužite s kriškom naranče i štapićem cimeta.
Začini za kuhano vino
4 cijela muškatna oraščića
½ šalice mahuna kardamoma
½ šalice razlomljenih štapića cimeta
¼ šalice: korice naranče i limuna, korijen đumbira, klinčić, piment ili jamajkanski papar u zrnu
2 mahune vanilije
zvjezdasti anis
Stavite muškatni oraščić i kardamom u platnenu vrećicu pa ih valjkom ili batom usitnite. U zdjeli pomiješajte muškatni oraščić, kardamom, cimet, korice naranče i limuna, korijen đumbira, klinčić, piment ili jamajkanski papar u zrnu. Dodajte unutrašnjost mahuna vanilije te, po želji, zvjezdasti anis. Dobit ćete oko 2 ½ šalice začina, a za litru vina dostatna vam je 1 ¼ šalice začina.