1 šalica bijelog graha (cannellini)
komadić kombu alge
1 mrkva
1 luk
1 stabljika celera
2 češnja češnjaka
1 šalica blitve, narezane
2 žlice maslinovog ulja
1 zrela rajčica
1 grančica ružmarina
nekoliko listića kadulje
1 svežanj peršinova lista
4-5 kriški starog kruha
sol i papar

Namačite grah 12 sati, bacite vodu od namakanja, isperite, stavite grah u lonac i dodajte hladne vode toliko da ga dobro prekrije. Pustite da zakuha pa odstranite pjenu i kuhajte 1 sat na laganoj vatri s komadićem kombu alge.

Kad grah omekša, dodajte prstohvat soli i kuhajte još 5 minuta pa procijedite. Vodu u kojoj se kuhao grah sačuvajte.

Sitno nasjeckajte i zajedno pomiješajte luk, celer, mrkvu, list peršina i češnjak. Pirjajte povrće nekoliko minuta u tavi na 2 žlice maslinovog ulja i s prstohvatom soli. Dodajte grah, pirjajte da se okusi prožmu, dodajte kadulju i ružmarin te prekrijte s dosta vode (uključujući i vodu u kojoj se kuhao grah).

Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 1 sat. Deset minuta prije kraja dodajte oguljenu i od sjemenki očišćenu rajčicu narezanu na kockice i blitvu. Dodajte soli po želji. U pećnici popržite kriške kruha poškropljene maslinovim uljem pa stavite jednu u svaki tanjur. Prelijte vruću juhu preko kruha i začinite mljevenim paprom.